Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Παλαιστίνοι δεν πιστεύουν ότι θα έχουν ειρήνη με το Ισραήλ

Απαισιόδοξοι είναι οι Παλαιστίνιοι για τις πιθανότητες επιτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά και για τη συμφιλίωση των αντιπάλων κινημάτων της Φατάχ και της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας των Παλαιστινίων είναι ότι το 72% των ερωτηθέντων έκρινε ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών (PSR) που εδρεύει στη Ραμάλα,
οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι και για την απόφαση του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, καθώς το 49% τη θεωρεί θετική εξέλιξη, ενώ το 47% διαφωνεί.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους (70%), ωστόσο, προβλέπουν ότι θα καταλήξουν σε αποτυχία και μόνον ο ένας στους τέσσερις (26%) ελπίζει πως θα οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στο θέμα της συμφιλίωσης των αντιπάλων οργανώσεων, της Φατάχ του προέδρου Αμπάς και της ισλαμικής Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται πολύ απαισιόδοξοι, γεγονός που κατά το PSR οφείλεται εν μέρει στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό.

Μόνο το 12% πιστεύει ότι η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη θα επανενωθούν στο εγγύς μέλλον, το 42% θεωρεί ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ενώ το 41% κρίνει ότι η διαίρεση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εάν γίνονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Φατάχ θα συγκέντρωνε ποσοστό 38% και η Χαμάς 31%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More