Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Aνοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3514 δολάρια.

Ανάχωμα στην περαιτέρω πτώση του αμερικανικού νομίσματος απετέλεσε η "αναπτέρωση των προσδοκιών" για τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την Fed τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα με δηλώσεις του το μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ James Bullard (επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Σεντ Λούις) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η περιοριστική στροφή της Fed να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο καθώς η επιλογή να μην μειωθεί η ποσότητα των ομολόγων (85 δις. Ευρώ) που αγοράζει η Fed από αυτό το μήνα ήταν αρκετά δύσκολη.

Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3525 δολ. από το επίπεδο των 1,3115 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση οι αγορές βραχυπρόθεσμα στρέφουν το βλέμμα τους στη Γερμανία και στο αποτέλεσμα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Κυριακή. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα δεχθεί πιέσεις στην περίπτωση που το αντιευρωπαϊκό κόμμα "Συμμαχία για τη Γερμανία" κατορθώσει να περάσει στις εκλογές τον πήχη του 5% αποκτώντας έτσι εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. (23/09).

Επιπροσθέτως με ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η ομιλία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα και το περιθώριο για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από το 8%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 3 εκατ. ευρώ σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,77% από 10,09% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,95% να διαμορφωθεί στο 7,82% έναντι 8,17% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More