Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το αλκοόλ πιο επικίνδυνο από τα ναρκωτικά

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα ναρκωτικά είναι πιο επικίνδυνα από κάθε τι άλλο. Επιστημονική μελέτη έρχεται, ωστόσο, να διαψεύσει όλα όσα θεωρούμε δεδομένα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ φαίνεται πως είναι πολύ πιο επικίνδυνο κι από σκληρά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και το κρακ.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ (David Nutt), που έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά (ISDC), εξέτασαν την επικινδυνότητα 20 εξαρτησιογόνων ουσιών, νομίμων και μη, μεταξύ των οποίων και το αλκοόλ.

Η τελική κατάταξη έγινε με βάση 16 κριτήρια για την αξιολόγηση της βλάβης που προκαλείται στον χρήστη αλλά και σε τρίτα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα τα άτομα του περιβάλλοντός του και το κοινωνικό σύνολο.

Αυτό που σοκάρει είναι πως στην πρώτη θέση βρίσκεται το αλκοόλ με σκορ επικινδυνότητας κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την ηρωίνη ή το κρακ.

Με «ταβάνι» το 100, το αλκοόλ συγκεντρώνει 72 βαθμούς επικινδυνότητας ενώ η ηρωίνη και το κρακ ακολουθούν με 55 και 54 βαθμούς επικινδυνότητας αντίστοιχα. Στον «πάτο» της κατάταξης βρίσκονται ουσίες όπως το ecstasy, το LSD και τα «μανιτάρια».



* Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Lancet", τεύχος Νοεμβρίου 2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More