Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Επιστημονική ανακάλυψη αναιρεί όσα ξέραμε για τους δεινοσαύρους

Σε περιοχή της Κολομβίας επιστημονική ομάδα βρήκε ίχνη δεινοσαύρων που αναιρούν όλα όσα γνωρίζαμε ως θέσφατα για τα ευμεγέθη ερπετοειδή.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πατημασιές δεινοσαύρων στο Κάλ Όρκο τα οποία βρίσκονταν σε ένα σημείο που έχει κάθετη κλίση. Οι πατημασιές ανήκουν σε 294 δεινόσαυρους οι οποίοι άνηκαν σε τουλάχιστον οχτώ διαφορετικά είδη.

Τα 462 μέρη όπου βρίσκονται τα ευρήματα, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5,055 πατημασιές και αποτελούν την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν πατημασιές σε ένα σημείο όπου υπήρχε 70% κλίση στο έδαφος και τα συγκεκριμένα πλάσματα ζύγιζαν πάνω από 100 τόνους.

Οι επιστήμονες λένε ότι υπήρξε δραστηριότητα στις τεκτονικές πλάκες και έτσι τα αποτυπώματα δημιουργήθηκαν όταν δεν υπήρχε βουνό στο σημείο καθώς το έδαφος έχει αλλάξει λόγω της δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα, όταν υπήρχαν οι δεινόσαυροι, στο σημείο βρισκόταν μία λίμνη όπου περπατούσαν δίπλα της. Κατά τη διάρκεια ξηρασίας, το έδαφος στέγνωνε και όταν η βροχή επέστρεφε τα αποτυπώματα είχαν διατηρηθεί κάτω από τα στρώματα ιζημάτων και λάσπης. Η συγκεκριμένη διαδικασία συνέβαινε επανειλημμένα και έτσι κατάφεραν τα στοιχεία να διατηρηθούν και οι επιστήμονες να τα ανακαλύψουν σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More