Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γιατί πρέπει να γυμνάζονται τα παιδιά


Τι θεωρείται άσκηση για τα παιδιά και ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να γυμνάζονται.


Τα παιδιά γυμνάζονται όλη την ώρα χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ακόμα και στο σχολείο, όταν απλά τρέχουν ή παίζουν μπάλα, αυτό είναι άσκηση. Τι άλλο θεωρείται άσκηση; Οποιοδήποτε άθλημα, ο χορός, τα πους-απς ακόμα και προέκταση των δαχτύλων των χεριών μας στα δάχτυλα των ποδιών μας.

Όταν ασκούνται τα παιδιά από μικρά, συμβάλλουν στη δημιουργία καλής σωματικής διάπλασης αλλά και μεταβολισμού. Γι’ αυτό να παροτρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν δραστηριότητες.


Λόγοι για να γυμναστεί ένα παιδί

Φτιάχνουμε υγιή καρδιά. Η καρδιά είναι ο "ακούραστος μυς" του οργανισμού μας, γιατί δε σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτό το μυ κάνοντας αερόβια γυμναστική. Κάνοντας αερόβια άσκηση, βοηθάτε την καρδιά να μεταφέρει σωστά το οξυγόνο στον οργανισμό.

Είδη αερόβιας άσκησης: κολύμβηση, μπάσκετ, ποδήλατο, κωπηλασία.


Δυναμώνουν οι μύες. Δοκιμάσατε ποτέ να κάνετε πους απς στο μονόζυγο της παιδικής χαράς; Τέτοιου είδους ασκήσεις δυναμώνουν εσάς και τους μύες σας. Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις δυναμώνετε εσείς και το σώμα σας. Αυτές οι ασκήσεις αφορούν μικρούς και μεγάλους.

Ενδεικτικές ασκήσεις: Πους απς, τρέξιμο, βάρη, ποδήλατο, κωπηλασία.

Αποκτάς ευλυγισία. Μπορείς να ακουμπήσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου χωρίς να πονέσεις ή να τσιρίξεις; Τα περισσότερα παιδιά είναι ευλύγιστα, μπορούν να τεντώσουν, να στρίψουν ή να μαζέψουν τα πόδια τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέτοιου τύπου ασκήσεις συνήθως είναι ευχάριστες, και το αποτέλεσμα ακόμα περισσότερο, αφού στο τέλος μπορείς να τεντωθείς χωρίς να νιώθεις καθόλου πόνο.

Ενδεικτικές ασκήσεις: ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, χορός (κυρίως μπαλέτο), πολεμικές τέχνες, απλές ασκήσεις για ανοίγματα.

Αποκτάς ισορροπία. Το σώμα μας είναι μία μηχανή που χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει, την τροφή μας. Μόλις καταναλώσει την τροφή, τη μετατρέπει σε ενέργεια για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες δραστηριότητες της ημέρας. Όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε, άρα τόσο περισσότερη τροφή χρειαζόμαστε. Αν τρεφόμαστε με το ανάλογο ποσό τροφής που χρειαζόμαστε για να "κάψουμε", τότε το σώμα μας θα αποκτήσει τη δική του ισορροπία χωρίς να κερδίσει παραπανίσια κιλά.


Νιώθεις όμορφα. Όταν γυμναζόμαστε, έχει αποδειχτεί ότι καλυτερεύει  διάθεσή μας. Αυτό γίνεται γιατί, την ώρα που ασκούμαστε ο εγκέφαλος εκκρίνει μία ουσία, την ενδορφίνη η οποία ευθύνεται για τη διάθεση μας. Όσο περισσότερη συγκέντρωση ενδορφίνης εκκρίνεται, τόσο καλύτερη διάθεση έχουμε.

Εσύ; Χρειάζεσαι και άλλο λόγο για να γυμναστείς;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More