Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τριπλή παγκόσμια ημέρα – Γιορτάζουμε φιλοσοφία, τηλεόραση και… χαιρετισμούς


Τρεις παγκόσμιες ημέρες έχουν σήμερα την τιμητική τους. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης και την Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας θεσπίστηκε το 2002 και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Ο εορτασμός της είναι πρωτοβουλία της  UNESCO και έχει σαν στόχο την αφύπνιση του παγκόσμιου πληθυσμού και την ανάγκη για κοινό στοχασμό πάνω στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αλλά και στα αιώνια υπαρξιακά θέματα που απασχόλησαν την ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης ανήκει και αυτή στο πλέγμα εορτών που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο έχει σταθερή ημερομηνία και γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1996. Στόχος της εν λόγω ημέρας είναι η ενθάρρυνση ανταλλαγής των τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και κυρίως αυτών που έχουν στόχο την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Τέλος σήμερα γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day) που θεσπίστηκε το 1973 από τους Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας. Αφορμή για την πρωτοβουλία ήταν  ισραηλινοαραβική διαμάχη και ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Η κίνηση έχει σαν στόχο την συμφιλίωση των ανθρώπων και των λαών και γιορτάζεται σε 180 χώρες. Αν μάλιστα θες να γιορτάσεις κανονικά πρέπει να χαιρετήσεις τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους σου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More