Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Όλο και περισσότεροι Έλληνες εργάζονται σε αλλοδαπούς εργοδότες


«Εσύ είσαι αδερφή μου και εγώ αδερφός σου, όχι το αφεντικό σου. Εδώ δουλεύουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε».

Αυτά είναι τα λόγια του Μοχάμεντ Μπασάρ, ενός επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην Στέλλα Κουτεντάκη. Η Στέλλα δουλεύει χρόνια στο κατάστημα του κ. Μπασάρ και είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τον αλλοδαπό εργοδότη της που της δίνει 600 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 5 ευρώ για το ταξί.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα από την κατάσταση που φαίνεται να έχει αντιστραφεί στη χώρα μας σε σχέση με παλαιότερα χρόνια που η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Το στερεότυπο του Έλληνα εργοδότη, ο οποίος είχε ως εργαζόμενους αρκετούς αλλοδαπούς άλλαξε και πλέον όλο και περισσότεροι Έλληνες δουλεύουν σε επιχειρήσεις μεταναστών για να εξασφαλίσουν τα… βιώσιμα έξοδά έσοδά τους.

Ο Αντώνης Σρόιτερ φιλοξένησε στην εκπομπή του «Αυτοψία» Έλληνες μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές που πάνω από όλα διδάσκουν ήθος, ευγένεια, σεβασμό και δίνουν μαθήματα ανθρωπισμού, μακριά από ρατσιστικές αντιλήψεις και τάσεις ξενομανίας.

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου, ήταν ηλεκτρολόγος και τις προ κρίσης εποχές δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο σήμερα, εργάζεται ως ανειδίκευτος εργάτης στο συνεργείο του Άλκη Μπούτρι, με τον ίδιο να δηλώνει στον Αντώνη Σρόιτερ: «Έψαχνα από εδώ και από εκεί για να μπορέσω να πληρώσω το δάνειο. Στα συνεργεία στο παρελθόν είχαμε ξένους και είχαμε καλή συνεργασία και έτσι βρήκα αυτή τη δουλειά. Πριν την κρίση οι αλλοδαποί έκαναν τις βαριές δουλειές και οι Έλληνες τις εύκολες. Οι αλλοδαποί από βοηθοί έγιναν αφεντικά. Δεν με ενόχλησε που το νέο μου αφεντικό ήταν ξένος. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που λένε "ωχ, στον Αλβανό δουλεύεις;". Η περηφάνια δεν τους αφήνει να δουλέψουν και παρά τα προβλήματα δεν κάνουν τίποτα».

Ο Γιώργος Χριστόπουλος ο οποίος είναι χειριστής μηχανημάτων, εργάζεται στην ομάδα του Αλβανού εργολάβου Ντερίμ Μέρκο στην Καλαμάτα και μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον αλλοδαπό εργοδότη του.

«Είναι και αυτός επάνω, μπαίνει μέσα και θα φωνάξει μόνο για τη δουλειά. Μακριά από τη δουλειά είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Πάνω από όλα βάζει την ασφάλειά μας και δεν μας κρύβει τίποτα. Η συμβουλή που μας δίνει είναι να μην βλέπουμε την ώρα που θα σχολάσουμε».

Με τον αλλοδαπό εργολάβο να δηλώνει με τη σειρά του στην εκπομπή: «Εμείς είμαστε πιο ρατσιστές από τους Έλληνες. Έχουμε πολλή δημοκρατία εδώ και για αυτό είμαστε και εμείς εδώ. Ποτέ δεν είχα προβλήματα με τους Έλληνες. Εάν κάποιος δίνει τον εαυτό του στη δουλειά του, ακόμη και δωρεάν, είναι η καλύτερη διαφήμιση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More