Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Μπορεί τα παιδάκια να πέφτουν στα πόδια σας για ένα λαχταριστό γλυκάκι, όμως εσείς το σκέφτεστε διπλά πριν υποκύψετε στις -συχνά ανθυγιεινές- επιθυμίες τους. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 10 συνταγές για όλα τα γούστα που θα λατρέψουν οι μικρότεροι και θα υποκλιθούν οι μεγαλύτεροι.


ΝΟΣΤΙΜΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Η γαλατόπιτα είναι υγιεινή, χορταστική και εύκολη στην παρασκευή της. Θα χρειαστείς 2 λίτρα πλήρες γάλα, 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό, 4 αυγά,1 βιτάμ, 2-3 βανίλιες, 1/2 φλυτζάνι τσαγιού, ζάχαρη και 1/2 κιλό φύλλο για πίτες. Ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, το βιτάμ, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε στο μάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει βράση το γάλα. Θα πρέπει να προκύψει μια αραιή κρέμα. Χτυπάμε τα αυγά με τις βανίλιες και τα προσθέτουμε στην κρέμα που έχουμε ήδη κατεβάσει από τη φωτιά. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου και απλώνουμε τα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά ένα ένα. Αδειάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας στρίβοντας τα φύλλα και βουτυρώνοντάς τα από πάνω. Όταν ψηθεί την πασπαλίζουμε με κανέλα και την σερβίρουμε στα παιδιά.

ΜΙΝΙ ΡΟΛΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Πρόκειται για μια ιδανική συνταγή για το σχολείο που θα λατρέψουν τα παιδιά. Πάρτε αραβικές πίτες και κάντε τις ρολό, βάζοντας μέσα ό,τι πιστεύετε πως μπορεί να ταιριάζει με τη γαλοπούλα. Μαρούλι ή σπανάκι, ή ακόμη και λίγη μαγιονέζα. Αφού το κάνετε ρολό, κόψτε το σε μικρά στρογγυλά κομμάτια. Στο τέλος προσθέστε ντομάτα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με ψητό κοτόπουλο. Κόψτε μικρά κομματάκια από αλουμινόχαρτο, βάλτε μέσα τις μπουκίτσες και τοποθετήστε τα στη θήκη που έχει η τσάντα του για το κολατσιό.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ

Για να προστατέψεις το παιδί σου από το χειμωνιάτικο κρυολόγημα, ετοίμασέ του μια ζεστή σουπίτσα. Θα χρειαστείς: 1/2 κιλό πατάτες, 3 φλιτζάνια ζωμό κότας, 1 1/2 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα, 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 κ.σ. βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι,λευκό πιπέρι. Η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη. Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τρίβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες για 2-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η σούπα είναι πανέτοιμη.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Πώς να κάνεις το παιδί σου να συνηθίσει μια "δύσκολη" τροφή όπως το σπανάκι; Μα φυσικά, μαγειρεύοντάς το με τα αγαπημένα του ζυμαρικά. Θα χρειαστείτε 200γρ φρέσκο σπανάκι, πλυμένο ή 100g κατεψυγμένο σπανάκι, 30γρ ζυμαρικά της αρεσκείας σας, 15g βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας γάλα, 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα,4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Πλύντε καλά το σπανάκι και μαγέψτε μόνο με το νερό του σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Πιέστε απαλά έξω το υπερβολικό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Εν τω μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρετε το σπανάκι μαγειρεμένο. Συνδυάστε το σπανάκι με το γάλα και τα τυριά και τα ψιλοκόψτε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.(μούλτι) Ανακατέψτε με τα μαγειρεμένα ζυμαρικά.

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ

1 μικρό κοτόπουλο κομμένο κομμάτια, 3 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κλαδί σέλερι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, άσπρο πιπέρι, 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί.2 φλ. τσαγιού ρύζι, Τα συκωτάκια του κοτόπουλου, ψιλοκομμένα, 6 φλ. πολύ ζεστό ζωμό κότας, 5 – 6 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 2 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτετε και το κοτόπουλο, αφού το αλατοπιπερώσετε καλά. Δυναμώνετε τη φωτιά και γυρίζετε το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα. Προσθέτετε το κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 30 περίπου λεπτά (να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο). Στη διάρκεια ελέγχετε τα υγρά του, να μην στεγνώσει. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο από τη φωτιά και το φυλάτε σε ζεστό μέρος να μην κρυώσει. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που έβρασε το κοτόπουλο, χωρίς να αδειάσετε τους χυμούς του, το ρύζι και τα συκωτάκια. Μαγειρεύετε 2 – 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό κότας, από μισό φλιτζάνι κάθε φορά. Όταν απορροφηθεί αυτό, προσθέτετε κι άλλο, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι (θα πάρει 16 λεπτά περίπου). Αλατίζετε και προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Σερβίρεται ζεστό, με πράσινη σαλάτα.

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Αντικαταστήστε το γλυκάκι της ημέρας με μια φρουτένια απόλαυση για τα παιδιά, ανάλογα με τα φρούτα της εποχής. Γι' αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε 2 μπανάνες, σε μεγάλα κομμάτια, 4 μανταρίνια, 1 μήλο, σε χοντρούς κύβους, 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, 1 πρέζα βανίλια, σε υγρή μορφή, 1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δέσουν τα υγρά, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους τα φρούτα. Τα σερβίρουμε ζεστά επάνω σε γιαούρτι. Αν θέλετε, προσθέστε μπισκότο ή καρύδια σε σκόνη.

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Επειδή τα παιδιά λατρεύουν την μερέντα αλλά και εσείς, ως γονείς, θέλετε να τους δώσετε μια πιο υγιεινή επιλογή, φτιάξτε την δική σας σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Θα χρειαστείτε 60γρ. ψημένα φουντούκια, 100γρ. μαύρη σοκολάτα, 100γρ. ζάχαρη, 70γρ. βούτυρο, 70γρ. γάλα Αφού μαζέψουμε τα υλικά, ακολουθούμε τα εξής βήματα: Αλέθουμε στο μούλτι τα φουντούκια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και συνεχίζουμε το άλεσμα για 10 δευτερόλεπτα. Λιώνουμε το μείγμα σε μπεν μαρί (προσέχουμε να μην βράσει) και προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα γίνει μια ωραία κρέμα το τοποθετούμε σε γυάλινο βαζάκι. Όταν κρυώσει το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μπορείτε να το διατηρήσετε για περίπου 10 ημέρες.

ΤΡΑΓΑΝΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

Άλλο ένα υγιεινό σνακ για το κολατσιό του είναι τα σπανακοπιτάκια: Για μια συνταγή για όλη την οικογένεια, θα χρειαστούν 280 γρ. σπανάκι, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 50 γρ. φέτα θρυμματισμένη. 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμόνι, αλάτι κατά βούληση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1/4 κ.γ, 2 φύλλα σφολιάτας, 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε στο νερό για περίπου μισό λεπτό ώστε να ζεματιστεί. Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι μας και το ψιλοκόβουμε. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φέτα, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το λάδι, το χυμό του λεμονιού, και αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τον πλάστη μας. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου. Με ένα στρογγυλό κουπάτ κόβουμε τη ζύμη σε 12 στρογγυλά κομμάτια ζύμης. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και βάζουμε στο κέντρο του 1 κ.σ. απο το μείγμα με το σπανάκι που έχουμε φτιάξει. Σηκώνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε στο κέντρο ώστε να φτιάξουμε ένα πουγκάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Τοποθετούμε τα πουγκάκια στο ταψί. Αλείφουμε τα πουγκιά με το αυγό ώστε να πάρουν χρώμα καθώς ψήνονται. Ψήνουμε στο φούρνο για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Να θυμάσαι πως είναι καλύτερο να τα σερβίρεις όσο είναι ακόμη ζεστά.

BURGER ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τα παιδάκια σου ζητούν απεγνωσμένα burger; Προτίμησε την παρακάτω σπιτική και υγιεινή συνταγή. Θα χρειαστείς: 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 3 παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση, 2 σκελίδες σκόρδου, 30 ml. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα, 2 αυγά, 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη, 150 γρ. βρώμη, αλάτι κατά βούληση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση, 5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, 6 ψωμάκια για μπέργκερ κομμένα στη μέση.Τοποθετούμε τα παντζάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στον επεξεργαστή τροφίμων και επεξεργαζόμαστε μέχρι να ψιλοκόψουμε τα υλικά μας.Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και τη βρώμη. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας ώστε να αναμιχθούν. Προσθέτουμε τη φέτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα περίπου να σταθεί. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό γιατί η βρώμη θα απορροφήσει τα υγρά της ζύμης και θα μπορέσουμε να πλάσουμε τα μπιφτεκάκια πιο εύκολα. Πλάθουμε τη ζύμη σε 6 μπιφτεκάκια. Βάζουμε λίγο λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπιφτεκάκια για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Ψήνουμε τα ψωμάκια μας στην τοστιέρα. Παίρνουμε ένα κομμάτι ψωμιού και τοποθετούμε το μπιφτέκι λαχανικών, προσθέτουμε υλικά της αρεσκείας μας όπως :μαρούλι, ντομάτα, λάχανο. Κλείνουμε το burger με ένα άλλο κομμάτι ψωμιού.

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΨΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών, για να μην πούμε το καλύτερό τους είναι οι τηγανητές πατάτες. Εμείς βρήκαμε μια εναλλακτική συνταγή που έχει ως βάση τις πατάτες και θα τα κάνει να γλύφουν τα δάχτυλά τους. Θα χρειαστείτε: 1 κιλό πατάτες, 1 αυγό, 1 κρεμμυδάκι στο μούλτι και τσιγαρισμένο σε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί (η τυριά διάφορα) τριμμένο της αρεσκείας μας, φρυγανιά για το τηγάνισμα. Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό και άνηθο. Αρχικά, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε τις πατάτες. Στη συνέχεια τις λιώνετε και προσθέτετε όλα τα υλικά πλην της φρυγανιάς. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το πλάθετε σε μικρούς η μεγάλους κεφτέδες. Τα περνάτε σε φρυγανιά και τα τηγανίζετε σε λάδι. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με κροκέτες ψαριού και λίγη μαγιονέζα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More