Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πάρε τα όρη και τα βουνά


Αν η θάλασσα ανήκει δικαιωματικά στο καλοκαίρι, ή έστω, έχει βρει την εποχή που ταιριάζει καλύτερα στην δροσιά της, τότε ο χειμώνας έχει κατακτήσει κι αυτός με τη σειρά του τα όρη και τα βουνά, που τόσο στο μυαλό μας, πάνε πακέτο με τα χιόνια. Από τον Παρνασσό, μέχρι τον Όλυμπο, αυτά είναι μερικά από τα ορεινά μέρη που σου προτείνουμε να επισκεφτείς μέσα στο χειμώνα.


ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Το βουνό δίπλα στην πόλη του Βόλου, που κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η καλοκαιρινή κατοικία των θεών και η πατρίδα των Κενταύρων, έχει γίνει ο απόλυτος χειμερινός προορισμός γεμάτος με τουριστικά αλλά και λιγότερο δημοφιλή χωριουδάκια που όμως δεν στερούνται ομορφιάς. Από την κοσμική Πορταριά με τα αρχοντικά και τους καταρράκτες της, μέχρι την χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά Μακρυνίτσα αλλά και τις Μηλιές, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πηλιορίτικα χωριά, το Πήλιο διαθέτει συνολικά 24 χωριουδάκια, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις σπετζοφάι και αγριογούρουνο, δύο από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής, αμαρτία θα΄ναι.

ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΖΗΡΕΙΑ

Πυκνή χλωρίδα και πανίδα, ορεινά χωριουδάκια που διαδέχονται το ένα το άλλο στα μονοπάτια της Ζηρείας (γνωστή και ως Κυλλήνη), αλλά και άπειρες διαδρομές για πεζοπορία είναι μόλις λίγα από όσα συμπληρώνουν την εικόνα της ορεινής Κορινθίας. Εκτός από τους οικισμούς (όπως Βελίνα, Κλημέντι, Καίσαρι και Κεφαλάρι) που θα βρεθούν στον δρόμο σου, η πεδιάδα της Στυμφαλίας είναι στα must see. To ίδιο και η γοητευτική λίμνη της, η οποία, παρόλο που έχει αποστραγγιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της, εξακολουθεί να αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο που αξίζει να δεις. Απαραίτητη μια στάση στην καταπράσινη πεδιάδα του Φενεού, αλλά και στο (κατά πολλούς) καλύτερο μέρος της Ζηρειας, τη σχεδόν διάφανη και καταγάλανη λίμνη Δόξα.

ΤΑ ΟΡΗ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Τα χιλιοτραγουδισμένα Τζουμέρκα φιλοξενούν όμορφα χωριουδάκια της Περιφερειακής Ενότητας της Άρτας που αν δεν δεις ιδίοις όμμασι, δύσκολα θα συνειδητοποιήσεις μόνο διαβάζοντάς για αυτά το πόσο ιδιαίτερα είναι. Από το κεφαλοχώρι Βουλγαρέλι μέχρι τα ονειρικά Θεοδώριανα (που είχα την τύχη να επισκεφτώ για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι), τα όρη Τζουμέρκα κρύβουν μέσα τους ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον γεμάτο έλατα, πλατάνια, πηγές και τρεχούμενα νερά, ενώ οι Καταρράκτες των Θεωδωριάνων προβλέπεται να σε κάνουν να σκέφτεσαι τρόπους για να κατασκηνώσεις εκεί για καιρό.

Ο ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Εκτός από τα χιονοπέδιλα που δικαίως σου έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που ακούς τη λέξη "Παρνασσός", λόγω του διάσημου χιονοδρομικού κέντρου του, αλλά και την υπερβολικά δημοφιλή Αράχωβα, ο Παρνασσός "στεγάζει" πολλά ακόμη μέρη για να απολαύσει κανείς τις χειμερινές διακοπές του. Ένα από αυτά είναι το πανέμορφο και καταπράσινο χωριό της Αγοριάνης, αλλά και το γειτονικό της χωριό, η γραφική Βαριάνη, που ενδείκνυνται για πιο ήρεμες καταστάσεις. Στην Τιθορέα πάλι, ακόμη θυμάμαι τις αξέχαστες χειμερινές διακοπές που έκανα πριν από περίπου 5 χειμώνες, αν πας, στοίχημα πως θα τις θυμάσαι κι εσύ. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι και το Βαγονέτο, ένα ιδιαίτερο θεματικό πάρκο στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, όπου θα σε φέρει σε απόσταση αναπνοής από τα μυστικά των ορυχείων που κρύβονται καλά κάτω από τη γη.

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

Μια θέση στους ορεινούς προορισμούς ανήκει δικαιωματικά στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το σπίτι των 12 θεών, κατά την ελληνική μυθολογία, τον Όλυμπο. Ο αναγνωρισμένος και επισήμως "Εθνικός Δρυμός" αλλά και το "Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας", όπως έχει χαρακτηριστεί από την Unesco, είναι ο απόλυτος προορισμός για ορειβάτες, φυσιολάτρες και τουρίστες που στις διακοπές τους προτιμούν το βουνό αντί της θάλασσας, εκτός κι αν μιλάμε για το Λιτόχωρο όπου τα συνδυάζει και τα δύο. Το χωριό Ραψάνη, χτισμένο σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων, φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές της, ενώ ο Άγιος Δημήτριος, ένα από τα πιο παλιά χωριά του Νομού Πιερίας, είναι το ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές (όπως ο Παλαιός Παντελεήμονας και η Καρυά).

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ

Από τον Χάραδρο και τα Πέρα Μέλανα μέχρι τον Πραστό, τον Πλάτανο και την Καστάνιτσα, τα χωριουδάκια αυτά το μόνο που έχουν να ζηλέψουν από το Λεωνίδιο και τον Τυρό, είναι το μέγεθός τους. Κατά τα άλλα, ο Πάρνωνας, που διαγράφει τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, έχει τόσα όμορφα χωριουδάκια για να ανακαλύψεις που ούτε μια εβδομάδα δεν είναι αρκετή. Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα πάντως είναι το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος δενδρόκερδου, γύρω από την Μονή Μαλεβής, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ

Με απόσταση 288χλμ. από την Αθήνα και 368χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, το Καρπενήσι δεν έχει μετατραπεί αδίκως σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Φυσικά, σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η φυσική του ομορφιά: Τα πανήψυλα ελατοσκέπαστα βουνά, τα βαθιά φαράγγια, τα καταπράσινα δάση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά γοητεύουν τους επισκέπτες ακόμη περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, όταν το χιόνι μετρατρέπει το τοπίο σε έναν λευκό πίνακα. Σήμα κατατεθέν του Καρπενησίου και σημείο εκκίνησης των περιηγήσεων είναι η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις βρυσούλες.

ΠΑΠΙΓΚΟ, ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ

Ένα από τα ωραιότερα Ζαγοροχώρια είναι σίγουρα τα αδερφάκια Παπίγκο, χτισμένα στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης στην Ήπειρο. Το μεγάλο, που είναι και το πιο ανεπτυγμένο, αποτελεί έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, σχεδόν εξ'ολοκλήρου αποτελούμενο από πέτρα, ενώ το μικρό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων κάτω από το όρος της Τύμφης, ενδείκνυται για όσους συνδυάζουν το ταξίδι τους με πεζοπορία .Πέρνα (και πιες λίγο) από τα γάργαρα νερά του Βοϊδομάτη, περπάτησε έχοντας θέα τη χαράδρα του Βίκου αλλά και την αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και πήγαινε μια βόλτα στα γύρω- γύρω Ζαγοροχώρια.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More