Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι πολλές φωτογραφίες κάνουν... κακό στη μνήμη!


Μήπως είστε από αυτούς που τους αρέσει να τραβούν συνέχεια φωτογραφίες; Μάλλον, δεν κάνετε και πολύ καλά!

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science» και υποστηρίζει ότι όσες περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες τραβάει κανείς από ένα γεγονός, όπως γενέθλια, γάμο ή μια συναυλία, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται μετά να θυμηθεί το ίδιο το συμβάν.

Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς τη συνεχή λήψη φωτογραφιών και βίντεο με τα κινητά, είναι εύκολο να καταλάβει πως η νεότερη γενιά θα έχει λιγότερες πραγματικές αναμνήσεις από τα γεγονότα που ζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντα Χένκελ του πανεπιστημίου Fairfield του Κονέκτικατ, έκαναν πειράματα σε ένα μουσείο, για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η φωτογράφηση των εκθεμάτων μειώνει την ικανότητα των επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν γύρω τους.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να περιηγηθούν στο μουσείο και είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε είτε απλώς να κοιτάζουν τα εκθέματα.

Από τα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν την επόμενη ημέρα προέκυψε ότι όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες, θυμούνταν και αναγνώριζαν πολύ λιγότερο τα εκτεθειμένα στις προθήκες αντικείμενα, σε σχέση με όσους είχαν περιοριστεί να τα κοιτάζουν.

Παράλληλα, από ένα δεύτερο τεστ που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι αν κάνει κάποιος «ζουμ» σε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του αντικειμένου που φωτογραφίζει, τότε θυμάται καλύτερα όχι μόνο αυτό το συγκεκριμένο τμήμα όπου εστίασε το φακό του, αλλά όλο το αντικείμενο, ακόμα κι αν δεν το περιέλαβε στο πλάνο του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More