Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού: Η Ελλάδα τελευταία στη φιλανθρωπία


Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου ο εθελοντισμός είναι πλέον ουσιώδης για την επιβίωση αρκετών ανθρώπων, η σημερινή ημέρα θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για περισσότερες δράσεις.

Εξάλλου, τα στοιχεία καταρρίπτουν το μύθο περί αλληλεγγύης και στροφής των Ελλήνων στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπική δράση μεσούσης της κρίσης. Το Charity Aid Foundation στην έρευνά του για τον Παγκόσμιο Δείκτη Προσφοράς κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση.

Ο δείκτης καταγράφει την προσφορά δωρεών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, την προσφορά χρόνου σε εθελοντική εργασία και την προσφορά βοήθειας σε αγνώστους σε 135 χώρες. Η Ελλάδα κατετάγη 135η με μόλις 13 βαθμούς από τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία των 100. Στις επιμέρους κατηγορίες η χώρα βρέθηκε στην 126η θέση ως προς τη βοήθεια σε αγνώστους, στην 130ή ως προς τις δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στην 131η στον εθελοντισμό.

Σε έναν συνηθισμένο μήνα το 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι βοηθούν κάποιον άγνωστο, το 6% ότι δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μόνο το 4% ότι προσφέρουν το χρόνο τους σε κάποια εθελοντική δράση.

Στο συνολικό δείκτη ως πιο πρόθυμοι να δώσουν βοήθεια αναδείχθηκαν οι Αμερικανοί, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους του Καναδά, της Βιρμανίας της Νέας Ζηλανδίας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Αμερικανοί είναι πρώτοι και στην επιμέρους κατηγορία της παροχής βοήθειας σε αγνώστους, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους του Κατάρ. Τα κατ’ αναλογία περισσότερα χρήματα σε οργανώσεις αρωγής δίνουν οι κάτοικοι της Βιρμανίας και οι Βρετανοί, ενώ στον εθελοντισμό την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Τουρκμενιστάν, ακολουθούμενο από τη Σρι Λάνκα.

Εάν λοιπόν, θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε έναν πιο φιλάνθρωπο και δοτικό κόσμο, τότε ίσως να πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δικά μας παιδιά Τα οφέλη από την ενεργό προώθηση των φιλανθρωπικών παρορμήσεων των παιδιών είναι τεράστια, τόσο για την κοινωνία όσο και για τα ίδια τα παιδιά που αποκτούν μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια. Και οι γιορτές είναι μία καλή ευκαιρία καθώς υπάρχουν πολλές πρώτοτυποες ιδέες για την ... καλή πράξη των Χριστουγέννων από μικρούς και μεγάλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More