Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτινές κατασκευές με… εκπαιδευτικό χαρακτήρα


Μαθαίνουμε τα σχήματα με κολάζ Άγιου Βασίλη


Η αναγνώριση των σχημάτων είναι η βασική δεξιότητα μαθηματικών που καλούνται να κατακτήσουν τα παιδιά πριν το νηπιαγωγείο. Βοηθήστε τα λοιπόν, μέσω μίας διασκεδαστικής χριστουγεννιάτικης κατασκευής. Τα χρειαστείτε χαρτόνι στα ανάλογα χρώματα, μολύβια ή κηρομπογιές, κουμπιά, μαρκαδόρους, ψαλίδι, κόλλα και βαμβάκι. Σε κάθε χρώμα χαρτόνι σχεδιάστε τα αντίστοιχα σχήματα από τα οποία θα αποτελείται η μορφή του Άγιου Βασίλη. Τετράγωνο για το σώμα, κύκλο για το κεφάλι, τρίγωνο για τον σκούφο, λεπτά παραλληλόγραμμα για τα χέρια και τα πόδια.

Ζητήστε από το παιδί να σας ονομάσει τα σχήματα, ζητήστε του να τα κόψει. Τοποθετήστε τα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι και συζητήστε πως θα μπορούσαν να τοποθετηθούν για να σχηματίσουν τον Άγιο Βασίλη. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές… αναδιατάξεις μέχρις ότου καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού καταλήξετε, τότε με τη βοήθεια του μολυβιού ζητήστε του να κάνει το περίγραμμα του κάθε σχήματος. Στη συνέχεια κολλήστε κάθε σχήμα εκεί που πρέπει. Με τους μαρκαδόρους ζωγραφίστε μάτια, μύτη, στόμα κλπ. Κολλήστε τα κουμπιά στη στολή του και λίγο βαμβάκι για γένια.

Μετράμε χριστουγεννιάτικα δέντρα

Θα χρειαστείτε πράσινο και κίτρινο χαρτόνι, ψαλίδι, μολύβι, μαρκαδόρους, κόλλα, πλαστελίνη και σπάγκο ή σύρμα. Ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει ένα έλατο στο πράσινο χαρτόνι. Κόψτε το και χρησιμοποιήστε το ως πατρόν για να κόψετε εννέα ακόμη έλατα. Μετά βοηθήστε το να ζωγραφίσει ένα αστέρι στο κίτρινο χαρτόνι και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία ώστε να έχετε συνολικά 10 αστέρια. Σε κάθε αστέρι γράψτε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10.

Στη συνέχεια κολλήστε κάθε αστέρι σε κάθε δεντράκι. Ζητήστε στη συνέχεια από το παιδί να δημιουργήσει μικρές μπαλίτσες με την πλαστελίνη που θα είναι τα στολίδια του δέντρου. Σε κάθε δέντρο βάζει τόσα στολίδια όσο είναι ο αριθμός που αναγράφεται στο αστέρι. Πιέζετε καλά τις μπάλες από πλαστελίνη για να κολλήσουν στο χαρτόνι. Αν θέλετε μπορείτε αντί για πλαστελίνη να χρησιμοποιήσετε άλλα εργαλεία χειροτεχνίας που θα τα κολλήσετε με κόλλα (το μειονέκτημα είναι ότι δεν επιτρέπουν λάθη). Μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε το παιδί δημιουργώντας μία όμορφη γιρλάντα από αυτά τα 10 δεντράκια. Σχηματίστε μικρή τρυπούλα στην κορυφή και περάστε τον σπάγκο.

Τρίγωνα κάλαντα

Φέτος φτιάξτε μόνοι σας το μουσικό όργανο που θα έχει για τα κάλαντα. Θα χρειαστείτε πλαστικά κύπελλα πολυστερίνης, σύρμα πίπας, κουδουνάκια, μολύβια, μαρκαδόρους και ότι διακοσμητικό επιθυμείτε.

Γυρίστε τα κύπελλα ανάποδα και ζητήστε στο παιδί να τα διακοσμήσει κατά βούληση με μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, κηρομπογιές, πινέλα.. ό,τι του αρέσει. Περάστε το σύρμα της πίπας από την τρύπα που έχουν τα κουδουνάκια. Με ένα μυτερό μολύβι κάντε δύο τρύπες στον πάτο κάθε ποτηριού και περάστε το σύρμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει στην εσωτερική μεριά του ποτηριού το κουδουνάκι. Ενώστε τις δύο άκρες του σύρματος που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του ποτηριού ώστε να σχηματιστεί ένα χερούλι. Τραγουδήστε μαζί τα Τρίγωνα Κάλαντα και άλλα τραγούδια.



Χρωματιστό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Προμηθευτείτε χαρτόνια σε κάθε χρώμα, κόλλα, μολύβι, χάρακα και κόλλα.

Ζητήστε από το παιδί να κόψει παραλληλόγραμμα από κάθε χρώμα και στη συνέχεια να τα κολλήσει σε ένα λευκό χαρτί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται το δέντρο.

Δεν έχει σημασία να είναι τέλειο το σχήμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να συζητήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής για τα χρώματα, τις αποχρώσεις και τους συνδυασμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More