Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η NSA παρακολουθεί την τοποθεσία εκατοντάδων εκατομμυρίων κινητών σε όλο τον κόσμο


Δημοσίευμα της Washington Post αποκαλύπτει πως στη βάση δεδομένων προστίθενται καθημερινά 5 δισ. νέες καταγραφές.

Βασισμένο κυρίως σε απόρρητα έγγραφα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δημοσίευμα της Washington Post αποκαλύπτει πως η NSA παρακολουθεί την τοποθεσία «εκατοντάδων εκατομμυρίων» κινητών σε όλο τον κόσμο. Η κλίμακα των παρακολουθήσεων είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με το άρθρο, στη σχετική βάση δεδομένων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας προστίθενται σε καθημερινή βάση 5 δισ. νέες καταγραφές.

Για την παρακολούθηση των συσκευών, η NSA έχει «παγιδεύσει» τις καλωδιώσεις που συνδέουν τα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μιας χώρας με αυτά των υπολοίπων. Στόχος της Υπηρεσίας είναι να εξαγάγει πληροφορίες σχετικά με τις καθημερινές κινήσεις των κατόχων των τηλεφώνων. Από αυτές, μπορεί επίσης να συμπεράνει επίσης ποιοι κάτοχοι γνωρίζονται μεταξύ τους, αν διαπιστωθεί πως βρίσκονται συχνά στις ίδιες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα δεν αφορά πολίτες των ΗΠΑ, παρόλο που με τον τρόπο που λειτουργεί είναι πιθανόν να συγκεντρώνονται «κατά λάθος» πληροφορίες για ένα μικρό ποσοστό Αμερικανών.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, νομικοί που συνεργάζονται με τη NSA και με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Washington Post, δήλωσαν πως οι παρακολουθήσεις δεν παραβιάζουν το αμερικανικό σύνταγμα. Κι αυτό γιατί οι γεωγραφικές συντεταγμένες συγκαταλέγονται στα μεταδεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση των κινητών.

Ωστόσο, η αποκάλυψη έρχεται να αυξήσει τις αντιδράσεις ακόμη και εντός ΗΠΑ. «Τι άλλο πρέπει να έρθει στη δημοσιότητα, για να αναλάβει δράση το Κογκρέσο; Η σημερινή είδηση είναι ένα ακόμη πλήγμα στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters o Zeke Johnson, διευθυντής του αμερικανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, θα προσφέρει ένα ακόμη επιχείρημα στους γερουσιαστές και των δύο κομμάτων που προτείνουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα περιορίζει τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More