Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αποτρίχωση: όλοι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από αυτήν


Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για να απαλλαγούμε μια και καλή από τη ανεπιθύμητη τριχοφυΐα; Υπάρχουν όντως μόνιμα αποτελέσματα ή μια προσωρινή απομάκρυνση της τριχοφυΐας; Η φωτοαποτρίχωση (laser ή IPL) είναι επικίνδυνη για την υγεία;

Επειδή κατά καιρούς γίνεται πολύς λόγος σχετικά με το ποιά μέθοδος αποτρίχωσης είναι τελικά εκείνη η  οποία θα μας απαλλάξει μόνιμα από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ελάτε να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους!

Καταρχάς υπάρχουν 4 μέθοδοι αποτρίχωσης και είναι οι ακόλουθες:

1 ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ

2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ή  ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

3 PIZIKH ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

4 LASER ή ΙPL


 Αποτρίχωση με κερί

Η αποτρίχωση με κερί είναι μέθοδος προσωρινής απομάκρυνσης της τριχοφυΐας, τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες περιοχές, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιδερμίδας. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια επώδυνη μέθοδο, αλλά ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι με το πέρασμα το συνεδριών ο πόνος περιορίζεται. Μετά από κάθε θεραπεία παρατηρείται ένας μικρός  ερεθισμός, αλλά είναι παροδικός… Για κορίτσια ηλικίας 12 χρονών και άνω είναι μια καλή λύση να ξεκινήσουν με κερί και όχι με ξυραφάκι που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν, και μετά την ενηλικίωση μπορούν άφοβα να κάνουν IPL ή LASER.

Ενζυμική ή βιολογική αποτρίχωση

Η ενζυμική ή βιολογική αποτρίχωση είναι η ίδια διαδικασία με την αποτρίχωση με κερί, μόνο που στη συνέχεια τοποθετούμε ένζυμα τα οποία εισχωρούν στο θύλακα και έχουν ως σκοπό να καταστρέφουν όσο γίνεται περισσότερα τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας. Ωστόσο και η ενζυμική αποτρίχωση εκτός ότι είναι μια επώδυνη μέθοδος δεν θεωρείται και αυτή μια μόνιμη λύση για την τριχοφυΐα.

Ριζική αποτρίχωση

Η ριζική αποτρίχωση γίνεται με  βελόνα η όποια εισχωρεί στον θύλακα της τρίχας καταστρέφοντας τα αναγεννητικά της κύτταρα. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα πολύ μικρό ρεύμα που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Θέλει όμως υπομονή γιατί είναι πιο αργή μέθοδος όσο αναφορά το αποτέλεσμα από το LASER η το IPL, όμως μπορεί να φτάσει (σπανίως βέβαια) και σε μόνιμα αποτελέσματα.

Ενδείκνυται κυρίως για μικρές περιοχές και αυτό γιατί η βελόνα χτυπάει μια προς μια την τρίχα ξεχωριστά. Πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και έτσι συνήθως εφαρμόζεται περισσότερο στο  πρόσωπο, το στήθος, το μπικίνι και την κοιλιά. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί και στα πόδια αλλά δεν συνιστάται καθώς μπορεί να διαρκέσει από 4-6 ώρες ανάλογα με τί σωματότυπο έχουμε να κάνουμε. Μετά την εφαρμογή αφήνει ένα προσωρινό ερεθισμό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι ιδανικότερη μέθοδος για λευκές και ξανθές τρίχες που αδυνατούν να καταστρέψουν τα υπόλοιπα συστήματα αποτρίχωσης.

Αποτρίχωση με LASER ή IPL

Το ΙPL κ το LASER είναι πλέον από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποτρίχωσης δεδομένου ότι είναι οι πιο ανώδυνες και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για μόνιμη αποτρίχωση.

Τόσο το  LASER όσο και το IPL παράγουν φως το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα την επιλεκτική  εστίαση ενέργειας στο θύλακα της και την καταστροφή της,  χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η επιδερμίδα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι καθαρά στο φάσμα φωτός.

Στο ΙPL είναι πολυχρωμικό και έντονο ενώ στο laser είναι μονοχρωμικό και επεμβατικό. Παρέχουν και τα δυο μόνιμη αποτρίχωση, όπου έχουμε πλήρη καταστροφή της τρίχας  στο πρόσωπο και το σώμα. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας τις ορμονο-εξαρτώμενες περιοχές μιας γυναίκας που είναι το πηγούνι, ο λαιμός και γενικά το πρόσωπο και η κοιλιά.

 Αν λοιπόν στο μέλλον υπάρξει ανισορροπία ορμονών, αυτό θα εκδηλωθεί με περιορισμένη τριχοφυΐα στα σημεία που αναφέρονται αλλά είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του IPL ή  του LASER. Καθαρά και μόνο με την αλλαγή των ορμονών!

Τέλος, το 2013 με το ρυθμό που έχει προχωρήσει η τεχνολογία και η επιστήμη, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. IPL-LASER για ανώδυνη και μόνιμη αποτρίχωση. Διαφορετικά επιλέξτε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο για προσωρινή απομάκρυνση της τριχοφυΐας.

H επιλογή είναι δική σας!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More