Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση


Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της άσκησης στους ηλικιωμένους αλλά και σε αυτούς που αρχίζουν τη φυσική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία.

Η άσκηση στην ηλικία των 60 ετών βοηθά στην αποφυγή φτωχής υγείας και άνοιας, υποδεικνύει έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'British Journal of Sports Medicine', παρακολούθησε 3.500 υγιείς ανθρώπους σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Όσοι ασκούνταν είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς τα επόμενα 8 χρόνια.

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, νόσου Alzheimer και κατάθλιψης.
Οι άνθρωποι που ασκούνταν στην ηλικία των 60 ετών είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παλεύουν με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο.

Μετά από 8 χρόνια παρακολούθησης, το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκαν ως υγιείς-δεν υπέφεραν από σημαντική χρόνια ψυχική ή σωματική νόσο.

Η ομάδα αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που πάντα ασκούνταν και ήταν σχετικά νέοι στην άσκηση. Λίγοι ήταν όσοι δεν ασκούνταν καθόλου.

Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια όλης της ζωής είναι ιδανική, δήλωσαν οι ερευνητές, αλλά υπάρχουν οφέλη για την υγεία ακόμα και για όσους αρχίζουν αργά.

Ο ερευνητής Dr Mark Hamer, από το University College London, δήλωσε ότι το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να συνεχίζεται η δραστηριότητα και όταν κάποιος γερνά. Τα οφέλη χάνονται αν κάποιος παραμένει αδρανής.

Στην έρευνα, όσοι είχαν μέτρια ή έντονη δραστηριότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν τριπλάσιες ή τετραπλάσιες πιθανότητες να είναι υγιείς ηλικιωμένοι σε σχέση με όσους είχαν παραμείνει αδρανείς ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Ο Dr Hamer, δήλωσε ότι η φυσική δραστηριότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει κάποιος να πηγαίνει στο γυμναστήριο ή για τρέξιμο-η κηπουρική ή το περπάτημα στα μαγαζιά επίσης μετρά.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More