Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μαθαίνουμε τα χρώματα με πειράματα φυσικής


Μία από τις πιο απολαυστικές ασχολίες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι να παίζουν και να πειραματίζονται με τα χρώματα. Βοηθήστε τα λοιπόν με εξαιρετικές ιδέες για πειράματα φυσικής και για παιχνιδο-μαθήματα με βασικό γνώμονα τα χρώματα.

Το ηφαίστειο των χρωμάτων


                                    
Θα χρειαστείτε σόδα, ξύδι και χρώματα (ίσως χρώμα ζαχαροπλαστικής που είναι και πιο ακίνδυνο). Μπορείτε να σχηματίσετε το ηφαίστειο σε απλά ποτήρια, διαφανή μπουκάλια αναψυκτικού ή για πιο… θεαματικά αποτελέσματα να «χτίσετε» ένα ηφαίστειο από αλουμινόχαρτο. Μοιράστε τη σόδα σε διάφανα μπολ χρωματίζοντας κάθε ένα με διαφορετικό βασικό χρώμα.

Εάν φτιάξετε του ηφαίστειο από αλουμινόχαρτο, κρύψτε μέσα τη χρωματισμένη σόδα. Μοιράστε και το ξύδι σε μερίδες και χρωματίστε κάθε μερίδα με τα βασικά χρώματα. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ρίξει το μαγικό υγρό στο "ηφαίστειο" και παρατηρείστε μαζί τι χρώμα λάβα θα βγει! Το αλουμινένιο ηφαίστειο δίνει πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά τα ποτήρια (ή το μπουκάλι) δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να παρατηρήσει καλύτερα τις αλλαγές των χρωμάτων.

Το δικό μας ουράνιο τόξο


Μαζέψτε όλα τα παλιά διάφανα βάζα από τις μαρμελάδες και τις μαγιονέζες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 6 για αυτό το πείραμα. Εφοδιαστείτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής και ένα μεταλλικό κουταλάκι. Γεμίστε τα δοχεία διαδοχικά με περισσότερο νερό. 

Στο πρώτο θα βάλετε ένα φλιτζανάκι νερό, στο δεύτερο δύο και ούτω καθ’ εξής, μέχρι να φτάσετε στα έξι φλιτζάνια νερό στο τελευταίο. Πείτε στο παιδί να βάλει λίγες σταγόνες κόκκινο στο πρώτο δοχείο, λίγες σταγόνες κίτρινο στο τρίτο δοχείο και λίγες σταγόνες μπλε στο πέμπτο δοχείο. Για να φτιάξει τα επόμενα τρία χρώματα θα πρέπει να συνδυάσει τα βασικά χρώματα.

Συζητήστε μαζί ποια χρώματα πρέπει να ενωθούν για να γίνει το πορτοκαλί, το πράσινο και το μωβ. Στο δοχείο νούμερο δύο βάλτε λίγες σταγόνες κόκκινο και κίτρινο για να γίνει το πορτοκαλί. Στο δοχείο νούμερο τέσσερα λίγες σταγόνες μπλε και πράσινο για να γίνει το πράσινο και στο δοχείο νούμερο έξι λίγες σταγόνες μπλε και κόκκινο για να γίνει το μωβ. Τώρα βάλτε και τον ήχο στο παιχνίδι σας. 

Ζητήστε από το παιδί να «χτυπήσει» ελαφρά κάθε δοχείο με το κουταλάκι. Αλλάζει ο ήχος ανάλογα με το πόσο νερό έχει μέσα το δοχείο; Γίνεται πιο βαρύς ή πιο αδύνατος ο ήχος; Μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας του να κάνει το ρυθμό του αγαπημένου του τραγουδιού… α μπε μπα μπλομ!

Φυσιολατρικά

Προχωρήστε το προηγούμενο πείραμα ένα βήμα παραπάνω. Σε κάθε χρωματισμένο βάζο βάλτε ένα σέλινο (αφού έχετε κόψει λίγο την κάτω άκρη για να απορροφήσει περισσότερο νερό) και αφήστε το για μία ημέρα. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι τα φυτά και τα λουλούδια χρειάζονται νερό για να ζήσουν και να μεγαλώσουν, αλλά τι συμβαίνει παραπέρα; Το επόμενο πρωί παρατηρήστε τι έχει συμβεί. Το νερό έχει απορροφηθεί από το σέλινο και το σέλινο έχει αλλάξει χρώμα. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα κόψτε το σέλινο σε κομμάτια και ξεφλουδίστε τα εξωτερικά στρώματα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο χρώμα.                                                             

Με την τήξη του πάγου


Φτιάξτε λοιπόν μαζί αυτό το μαγικό χρωματιστό πάγο (εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε και για το νερό, τον πάγο και τον ατμό) στα βασικά χρώματα. Βάλτε τα μετά σε έναν μεγάλο δίσκο και απλώστε λευκό χαρτί. Αφήστε το παιδί να πειραματιστεί με τα χρωματιστά παγάκια που λιώνουν και τα χρώματα που σχηματίζουν όταν ενώνονται.     

Ο κύκλος των χρωμάτων


 Θα χρειαστείτε έξι ποτήρια, έξι κομμάτια από απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο). Γεμίστε τρία ποτήρια με νερό σχεδόν μέχρι τη μέση. Βάλτε σε κάθε ένα από αυτά, ένα από τα βασικά χρώματα. Θα έχετε λοιπόν, ένα νερό μπλε, ένα κόκκινο και ένα τρίτο και τρία άδεια ποτήρια. Βάλτε τα ποτήρια σε κύκλο εναλλάξ, ώστε ένα χρωματισμένο ποτήρι να είναι δίπλα σε ένα άδειο ποτήρι. 

Τυλίξτε το απορροφητικό χαρτί και τοποθετήστε το έτσι ώστε η μία άκρη να είναι σε χρωματισμένο ποτήρι και η άλλη σε άδειο ποτήρι. Μέσα σε λίγα λεπτά θα δείτε ότι το νερό «ταξιδεύει» στο χαρτί. Αφήστε το για μερικές ώρες και μετά δείτε πως ενώθηκαν τα χρώματα. Εάν το αφήσετε την επόμενη ημέρα, θα δείτε ότι τα χρώματα ταξίδεψαν από ποτήρι σε ποτήρι δημιουργώντας πανέμορφους συνδυασμούς.     

Με νερό και λάδι


 Αφήσαμε για το τέλος το πιο εντυπωσιακό από όλα τα πειράματα. Θα χρειαστείτε μία διάφανη δεξαμενή νερού (ένα διαφανές βάζο ή μεγάλο πλαστικό μπουκάλι), νερό, λάδι, χρώμα ζαχαροπλαστικής και κουταλάκια. Γεμίστε το δοχείο με νερό. Ρίξτε λάδι σε μικρότερα βαζάκια/κυπελλάκια και μερικές σταγόνες χρώματος σε κάθε ένα από αυτά.

 Ανακατέψτε με ένα κουταλάκι ώστε να χρωματιστεί καλά το λάδι. Στη συνέχεια, με το κουταλάκι ρίξτε το χρωματισμένο λάδι στο νερό. Παρατηρήστε τι συμβαίνει. Νερό και λάδι δεν αναμειγνύονται, αλλά το χρώμα σταδιακά διαχωρίζεται από το λάδι δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θέαμα στο νερό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More