Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ορεινές διαδρομές: 5 βουνά για να τα… πάρετε


Επιβλητικά φαράγγια, κελαρυστά ποτάμια, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, λίμνες, δυνατές συγκινήσεις, αλλά και γαλήνιες εικόνες. Όσοι έχουν καταφέρει να περπατήσουν, έστω και μια ελάχιστη απόσταση, σε κάποιο από τα δεκάδες βουνά της Ελλάδας γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που «ζεις» το βουνό, «γίνεσαι» το βουνό.

Αν λοιπόν ζηλεύετε όλους αυτούς που γυρνούν με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά από περιοχές όπως το Ζαγόρι, ο Όλυμπος ή ακόμα και ο κοντινός Υμηττός και σας εξιστορούν για ώρες ατελείωτες τις εμπειρίες που έζησαν, τότε δεν χρειάζεται να νοιώθετε αμήχανα. Την επόμενη φορά που πιθανώς βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω βουνά – προορισμούς ξέρετε τι να κάνετε.

Οι διαδρομές των Θεών στον Όλυμπο

Μπορεί ο Ζευς και η αθάνατη παρέα του να ανήκουν στην σφαίρα της μυθολογίας, ωστόσο ο Όλυμπος δεν παύει να είναι ένα ευλογημένο μέρος της Ελλάδας με ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές που δύσκολα θα αφήσουν κάποιο ασυγκίνητο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι έγινε ο πρώτος επίσημος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, με ένα πάρκο που απλώνεται σε 234.000 «πλούσια» στρέμματα.

Οι δύο πιο δημοφιλείς διαδρομές του όρους είναι αυτές που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και από το Εθνικό Μονοπάτι Ο2. Το πρώτο ξεκινά από την περιοχή του Λιτοχώρου και ανεβαίνει δυτικά προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Το πρώτο στάδιο της διαδρομής φτάνει μέχρι τα 800 μέτρα υψόμετρο, διαθέτει πολύ καλή σήμανση και μπορεί να διανυθεί σε περίπου 4 ώρες. Στην συνέχεια, από την θέση Πριόνια και μέχρι το οροπέδιο των Μουσών ή το καταφύγιο «Αγαπητού» (τοποθεσίες που ξεπερνούν τα 2.100 μέτρα υψόμετρου) θα περάσετε μέσα από την πιο κλασική αλλά και πιο όμορφη διαδρομή του Ολύμπου, μέσα από τον Εθνικό Δρυμό. Το μονοπάτι Ο2, από την άλλη, ξεκινά από πιο χαμηλά και συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο.

Info: Αναβάσεις στον Όλυμπο διοργανώνουν η Trekking Hellas (διήμερη ανάβαση με διαμονή στο καταφύγιο/ 265 € ανά άτομο για ελάχιστη συμμετοχή 2 ατόμων) και η Olympos Trek (μονοήμερη ορεινή πεζοπορία/25€ ανά άτομο). Επίσης, στο πρόγραμμά του μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου εντάσσει αρκετές διαδρομές στο βουνό των Θεών.

Παρνασσός

Αν νομίζετε ότι η δράση στον Παρνασσό αρχίζει και τελειώνει στο χιονοδρομικό κέντρο, σας έχουμε νέα: Ειδυλλιακά ορεινά μονοπάτια, δασικοί δρόμοι και πετρόχτιστα καλντερίμια σας προκαλούν να δοκιμάσετε τις πεζοπορικές σας αντοχές, περνώντας παράλληλα μέσα από φαντασμαγορικά δάση, πλάι σε τρεχούμενα νερά, δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους και έξω από μοναδικά σπήλαια. Μία από τις δημοφιλέστερες –και ωραιότερες– διαδρομές του Παρνασσού είναι εκείνη που «ενώνει» την Αγόριανη με τους Δελφούς, μέσα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι… τρομακτική (γύρω στις 7 ώρες) όμως η διαδρομή είναι εύκολη, και ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους. Πολύ μικρότερη σε διάρκεια, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα, είναι η διαδρομή από την Τιθορέα μέχρι τη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, η οποία διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα και οδηγεί τα βήματά μας πλάι στο φαντασμαγορικό φαράγγι του Καχάλα, και μέσα από το δάσος με τις βελανιδιές.

Info: Λόγω της εγγύτητάς του, πεζοπορικές και ορειβατικές εξορμήσεις στον Παρνασσό διοργανώνουν αρκετοί σύλλογοι της Αττικής όπως ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών και ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος. Επίσης διαδρομές στα μονοπάτια του Παρνασσού οργανώνει ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας και ο Σύλλογος Προβομάστορες. 

Παραμυθένια βήματα στον Ταΰγετο 

Η ευρύτερη περιοχή του Ταΰγετου είναι, χωρίς υπερβολή, παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας –αρχάριους και έμπειρους. Περισσότερες από πέντε διαφορετικές διαδρομές, εκπληκτικά φυσικά τοπία και εξαιρετική σήμανση των μονοπατιών, την οποία έχει επιμεληθεί ο ΕΟΣ Σπάρτης, υπόσχονται φυσιολατρικές συγκινήσεις όποια κι αν είναι η φυσική σας κατάσταση.

Ένα από τα ευκολότερα, αλλά και πλέον φαντασμαγορικά μονοπάτια είναι εκείνο που ενώνει τον παραδοσιακό οικισμό της Κουμουστάς με την Μονή Γόλας, μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Λαρνακιάς, περνώντας πάνω από πέτρινα γεφυράκια, πλάι σε μικρούς, κρυστάλλινους καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες. Και ναι, αν έρθετε καλοκαίρι μπορείτε να βουτήξετε κιόλας. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία της Κουμουστάς, και καταλήγει στη Μονή Γόλας μετά από περίπου μία ώρα.

Ακριβώς όπως και το νότιο κομμάτι του τώρα, ο Βόρειος Ταΰγετος διατρέχεται από ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, με σήμανση κάθε λίγα βήματα που εγγυάται ότι ακόμη και αν ακολουθείτε μονοπάτι για πρώτη φορά στη ζωή σας, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε τον δρόμο σας. Οι διαδρομές είναι όλες μαγευτικές, ενώ οι βαθμοί δυσκολίας κυμαίνονται από αρκετά εύκολοι μέχρι αρκετά… εξουθενωτικοί.

Μια από τις ωραιότερες, και ευκολότερες, διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά λίγο έξω από το Καστόρι, και ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, ο οποίος και βάφτισε το χωριό. Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον Κάστορα. Μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας, το μονοπάτι καταλήγει στο Μαρμαρογέφυρο, το παλιό, τοξωτό γεφύρι του Κάστορα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό.

Info: Αναβάσεις στις πανέμορφες πλαγιές του Ταϋγέτου διοργανώνει τακτικά εδώ και χρόνια ο Εθνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, ενώ αν προτιμάτε κάτι πιο… ήπιο, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύλλογο Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα», ο οποίος διοργανώνει πεζοπορικές διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους trekkers.

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

 Με φαντασμαγορική θέα και με φουντωτά πεύκα να τα περιβάλλουν, τα μονοπάτια του Υμηττού είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός σε ακτίνα ελάχιστων χιλιομέτρων –ή και μέτρων, για τους πιο τυχερούς– από το κατώφλι του σπιτιού μας. Κάποια εξ αυτών είναι καλά σηματοδοτημένα, άλλα απαιτούν στοιχειώδη αίσθηση προσανατολισμού (tip: παρατηρήστε την θέα –σημεία όπως το ΟΑΚΑ, ο Πύργος των Αθηνών, ο Λυκαβηττός ή η θάλασσα θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας). Κάποια μονοπάτια είναι δασικοί δρόμοι, με μικρή κλίση, από εκείνους που λατρεύουν οι αρχάριοι περιπατητές.

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άριστα σηματοδοτημένο, ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία του μονοπατιού είναι φαντασμαγορική. Μία δεύτερη, ελάχιστα δυσκολότερη διαδρομή ξεκινά και πάλι από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας, και καταλήγει στον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, περνώντας μέσα από ευωδιαστό πευκοδάσος και διασχίζοντας κομμάτι του δημοφιλούς στους πεζοπορικούς κύκλους μονοπατιού 10.

Info: Πεζοπορικές διαδρομές στον Υμηττό διοργανώνει τακτικά (τουλάχιστον μια φορά τον μήνα) ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης αλλά και ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος.

Είναι μια… Γκαμήλα 

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το επιβλητικό όρος Γκαμήλα, αυτό που στην σκιά του περικλείει τα ονειρεμένα Ζαγοροχώρια, προσφέρει πληθώρα εικόνων θαρρείς βγαλμένων από σελίδες παραμυθιού για όσους αποφασίσουν να αφεθούν στην γοητεία – και τα μονοπάτια της. Highlight των διαδρομών είναι αναμφίβολα το Φαράγγι του Βίκου.


Το φαράγγι που διασχίζουν δύο ποτάμια ο Βοϊδομάτης (ο οποίος κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό του καθαρότερου ποταμού της Γηραιάς Ηπείρου) και ο Αώος, στολίζεται από πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικρούς καταρράκτες, ενώ έχει να υπερηφανεύεται για φυσικά τοπία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η διάσχισή του είναι ένα πολύωρο εγχείρημα, 6-7 ωρών, που πραγματοποιείται κατά κανόνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του, και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλο τον χρόνο.

 Για τους πιο τολμηρούς, η ανάβαση της Γκαμήλας από το Μικρό Πάπιγκο μέχρι την συγκλονιστική Δρακόλιμνη περνά μέσα από αλπικά τοπία, πυκνά δάση και παραμυθένια μονοπάτια, για να καταλήξει στην λίμνη με το μεγαλύτερο υψόμετρο της χώρας, στα 2.012 μέτρα. Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και πραγματοποιείται μόνο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, διότι τον υπόλοιπο χρόνο τα περισσότερα μονοπάτια δεν είναι προσπελάσιμα.

Info: Οργανωμένες εξορμήσεις για πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου διοργανώνει η Trekking Hellas (35€ ανά άτομο), η Active Nature (20€ ανά άτομο). Όσον αφορά την ανάβαση στη Δρακόλιμνη του όρους Γκαμήλα, η Trekking Hellas προγραμματίζει καθημερινά δράσεις από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο με κόστος 45€ ανά άτομο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More