Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Υπερδνειστερία: Το κρατίδιο για το οποίο ο Πούτιν θέλει να «διαλύσει» την ανατολική Ευρώπη


Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το ΝΑΤΟ αλλά και ολόκληρη η Δύση μετά την ενσωμάτωση και παράλληλα κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία, καθώς υπάρχουν υποψίες και φόβοι πως οι «ορέξεις» του Βλαντιμίρ Πούτον δεν θα σταματήσουν εκεί...

Συγκεκριμένα η κραταιός και φιλορωσικός πληθυσμός που υπάρχει στην νοτιοανατολική Ουκρανία θεωρείται από στελέχη του ΝΑΤΟ η καλύτερη «γέφυρα» προκειμένου η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση και να διεκδικήσει ενσωμάτωση του «ζωτικού της χώρου» δυτικότερα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο οποίος κάνει λόγο για επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ρωσίας η οποία καταδεικνύεται από την έντονη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα ελέγχει πλέον στρατιωτικά σχεδόν το σύνολο των βάσεων της περιοχής.

Ο διοικητή ςτου ΝΑΤΟ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, η οποία πιθανόν να είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, φτάνοντας εκεί μέσω του «φιλικού» εδάφους της νότιας Ουκρανίας που κατοικείται από φιλορώσους.


Η Υπερδνειστερία είναι μία περιοχή της Μολαβίας η οποία κατοικείται από ρωσόφωνους και ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, υποβοηθούμενη από Ρώσους και Ουκρανούς. Νίκησε μάλιστα τις μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας, έχοντας συμπεριλάβει στις τάξεις της Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More