Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σάλος από την απόφαση Ερντογάν να μπλοκάρει το Twitter στην Τουρκία (φωτο)


Η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Τουρκία τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Τwitter έχει προκαλέσει «κύμα» σφοδρών αντιδράσεων εντός και εκτός Τουρκίας.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε πει κατά τη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής του ομιλίας «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Σε μια συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ «άδειασε» τον Ερντογάν με μήνυμά του στον ίδιο τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό.

Η επίμαχη απόφαση προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, χρησιμοποίησε το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, από την πλευρά της, ουσιαστικά διέψευσε την τουρκική κυβέρνηση ότι έδωσε την εντολή του «μπλόκου», αναφέροντας ότι επρόκειτο για «διοικητική απόφαση».

Διεθνή «πυρά» κατά του τούρκου πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα αντιδρά έντονα με μύδρους κατά του Τούρκου πρωθυπουργού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με tweet του αρμοδίου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter. «Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», τόνισε.

Βέλη επεφύλασσε και η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε κατά της τουρκικής απόφαση θεωρώντας, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε ο Στέφαν Ζάιμπερτ, μέσω αυτού του ιστότοπου, πως δεν είναι το κράτος αυτό που αποφασίζει πώς επικοινωνούν οι πολίτες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε, επίσης ανησυχία, με την εκπρόσωπό του, Τζεν Ψάκι να τονίζει στην ενημέρωσή της ότι «παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι απόα κάθε πρόταση για κλείσιμο των social media. Οι δημοκρατίες ισχυροποιούνται από τις δημόσιες φωνές».

Oι χρήστες «εκδικούνται» τον Ερντογάν

Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι φυσιολογικό έχει δημιουργηθεί έντονος «θόρυβος».

Σκίτσα που σατιρίζουν τον Ερντογάν κάνουν τον γύρο του κόσμου με μερικά εξ αυτών να μην είναι διόλου κολακευτικά για τον Τούρκο ηγέτη...

                ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More