Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γνωρίστε τα παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τυριά!


Δεν είναι μόνο οι γαλάζιες θάλασσες που κάνουν το Αιγαίο μοναδικό, αλλά και κάτι πιο απτό, γευστικό, ελληνικό!

Φυσικά, αναφερόμαστε στα αιγαιοπελαγίτικα τυριά, που έχουν τη δική τους προσωπικότητα και κατοχυρώνονται ως ΠΟΠ.

Γραβιέρα Νάξου. Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από τη Νάξο, μια εξαιρετική παλαιωμένη γραβιέρα, που ξεχωρίζει. Φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, με χρώμα ελαφρά κίτρινο και γεύση ντελικάτη που ευωδιάζει βούτυρο, διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες γραβιέρες που είναι φτιαγμένες από πρόβειο γάλα. Η ωρίμανσή της είναι το μυστικό για τους έξτρα πόντους γεύσης που έχει κερδίσει. Δοκιμάστε την σκέτη, τριμμένη πάνω σε ζυμαρικά ή μαγειρεμένη και χρησιμοποιήστε τη για να απογειώσετε ένα πιάτο με φρούτα, όπως αχλάδι, σύκο, σταφύλι και πεπόνι.

Καλαθάκι Λήμνου. Λευκό ΠΟΠ τυρί που συντηρείται σε άλμη και παίρνει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του. Πιο αλμυρό από τη φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα. Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου. Τρίψτε το άφοβα πάνω από μακαρόνια – το λατρεύουν.

Γραβιέρα Κρήτης. Στο σερί των ΠΟΠ, η Γραβιέρα Κρήτης είναι ένα μεγαλειώδες τυρί, ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των κρητικών βουνών. Η γεύση της είναι πλούσια, γλυκιά, ελαφρά αλατισμένη, βουτυράτη, με παρόν το ευχάριστο άρωμα του πρόβειου γάλακτος, όταν αυτό μπλέκεται ανεπαίσθητα με το κατσικίσιο. Η γραβιέρα αυτή είναι ένα γευστικό ποίημα από μόνη της. Στέκεται μια χαρά σκέτη με το αγαπημένο σας κρασί, μια ρακή ή μια τσικουδιά. Συνοδέψτε τη με χωριάτικο ψωμί, κριθαρομπουκιές ή πολύσπορα. Τολμήστε την ακόμη με κάποια φρούτα, όπως το σταφύλι και το αχλάδι. Στην κουζίνα η γραβιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή όταν θέλετε να απογειώσετε τη γεύση μιας πίτας, να γεμίσετε πιπεριές ή να εμπλουτίσετε τις μελιτζάνες που προορίζονται για ορεκτικά.

Κασέρι Μυτιλήνης. Ένα πολύ δημοφιλές τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας που μας ήρθε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την Ιταλία. Το φτιάχνουν με μεγάλη μαεστρία στην Ερεσσό της Μυτιλήνης και το έχουν κατοχυρώσει ως ΠΟΠ βεβαίως-βεβαίως. Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα. Λιώνει ομοιόμορφα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πίτσας.





Πηγή:newsbomb.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More