Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Αυτές είναι οι 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις που άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε


Η καινοτομία είναι κάτι που έχουν αναδείξει οι Έλληνες ανά τους αιώνες και τους βοήθησε να προσαρμοστούν στα εκάστοτε νέα δεδομένα ξεπερνώντας και συνδυάζοντας τις όποιες αλλαγές με την παράδοση.

Ωστόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η φιλοσοφία άλλη. Αυτή η φιλοσοφία αποτυπώνεται πλήρως στο: «Η βιομηχανία μας δεν σέβεται την παράδοση, το μόνο που σέβεται είναι η καινοτομία», που έγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Σάτια Ναντέλα, νέος διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, στο πρώτο του e-mail προς τους εργαζομένους της εταιρείας.

Μέσω της καινοτομίας αυτής έχει γίνει η ζωή μας πιο εύκολη και οι επιχειρήσεις που την ακολούθησαν, αξίζουν να επιβραβευθούν. Αυτό κάνει και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC με τον δεύτερο ετήσιο κατάλογο που περιλαμβάνει τις 50 πιο ριζοσπαστικές εταιρείες.

Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική, στην κατασκευή λογισμικού, στο λιανικό εμπόριο, στη βιοτεχνολογία και πάρα πολλές από αυτές στηρίζονται στο Διαδίκτυο. Οι ιδρυτές αυτών των εταιρειών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στηρίχτηκαν στην καινοτομία, σε νέες ιδέες και τεχνολογία και δημιούργησαν εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων είναι πιθανό να φέρνουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λίγα χρόνια, αν δεν το έχουν καταφέρει ήδη.



Στην κορυφή του καταλόγου βρέθηκε το 2014 η εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, συνιδρυτή εταιρειών όπως η Tesla Motors και η Paypal. Η SpaceX κατασκευάζει πυραύλους, διαστημόπλοια και εμπορικούς δορυφόρους και απώτερος στόχος της είναι να στείλει ανθρώπους στο Διάστημα.

Η Warby Parker πουλάει, κυρίως μέσω Ιντερνετ, μοδάτα γυαλιά οράσεως και ηλίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, και επιπλέον για κάθε ζευγάρι που πουλάει χαρίζει ακόμη ένα σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Στην τρίτη θέση του καταλόγου βρίσκεται φέτος η εταιρεία Etsy, η οποία ξεκίνησε κατασκευάζοντας μια διαδικτυακή αγορά όπου πωλούνται χειροτεχνήματα και τώρα ετοιμάζεται να επεκταθεί και στην αγορά Β2Β. Περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα ίσως να είναι η εταιρεία Spotify, η οποία επιτρέπει στους συνδρομητές της να ακούν εκατομμύρια μουσικά κομμάτια όπου και αν βρίσκονται. Και η εταιρεία Uber έχει «βγάλει» πολλούς τίτλους τελευταία και έχει προκαλέσει την οργή όλων των ταξιτζήδων του κόσμου, αφού η εφαρμογή της επιτρέπει στους χρήστες να καλούν έναν οδηγό (όχι απαραιτήτως ταξιτζή) και να τους μεταφέρει στον προορισμό τους με λιγότερα χρήματα από τα παραδοσιακά ταξί.

Οι ιδρυτές της εταιρείας ChargePoint θέλησαν να εκμεταλλευτούν από πολύ νωρίς την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία το 2007 σχεδόν δεν υπήρχε. Σήμερα η εταιρεία έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 17 χιλιάδες σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, ενώ στους πελάτες της, εκτός από ιδιώτες, συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Disney και η Target. Η εταιρεία Palantir Technologies έχει μάλλον πιο ιδιαίτερους πελάτες, όπως το FBI, την NSA και τη CIA, οι οποίες της ζητούν τη συλλογή ψηφιακών δεδομένων. Το λογισμικό που έχει αναπτύξει η Palantir μετατρέπει τα εκατομμύρια δεδομένα σε χάρτες, γραφήματα και άλλες φόρμες που επιτρέπουν την κατανόησή τους.



Πηγή: koolnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More