Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

10 μοναδικές αλλά όχι επικίνδυνες προτάσεις για διακοπές


Η περιπέτεια δεν είναι προνόμιο μόνο για τους «τρελούς» εξερευνητές της φύσης. Με λίγη φαντασία και κάποια χρήματα μερικές από τις πιο συναρπαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες του κόσμου μπορούν να γίνουν προσιτές σε όλους.
Για τους περισσότερους διακοπές σημαίνει ήλιος, μπάνιο και ατέλειωτες ώρες στην ξαπλώστρα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αρέσκονται σε πιο δυνατές εμπειρίες.Άλλωστε αυτές θα διηγήστε λίγα χρόνια αργότερα αναπαυμένοι σε μια ξαπλώστρα...


1. Ταξίδι στον παραθαλάσσιο δρόμο της Καλιφόρνια

Το Coastal State Route 1 στην Καλιφόρνια ενέπνευσε δεκάδες κινηματογραφιστές και συγγραφείς και εξακολουθεί να κάνει τους περισσότερους οδηγούς να αισθάνονται σαν να πρωταγωνιστούν σε μια κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: ο γεμάτος δρόμος στροφές σε ένα πανοραμικό τοπίο ακούγοντας δίπλα σου να σκάνε με ορμή τα κύματα του Ειρηνικού.

Η οδήγηση από το ένα άκρο στο άλλο διαρκεί μόνο δύο ή τρεις ώρες, αλλά σε αυτή τη διαδρομή οι εικόνες που θα αντικρίσετε είναι πραγματικά μοναδικές. Νότια από την πόλη του Carmel, ο δρόμος περνάει δίπλα από τις παραλίες και τους όρμους της Point Lobos State Reserve, όπου θα δείτε θαλάσσια λιοντάρια να αναδεύονται κάνοντας ηλιοθεραπεία στα βράχια δίπλα στη θάλασσα. Η θέα στο Bixby Creek Bridge απαιτεί σίγουρα μια στάση.

Ο δρόμος στη συνέχεια περνά μέσα από ένα τοπίο με βράχους, πυκνά δάση, καταρράκτες και γραφικούς φάρους. Το Hearst Castle, το σπίτι του μεγιστάνα των ειδήσεων William Randolph Hearst στην κορυφή του λόφου είναι πραγματικά ένα ιδανικό φινάλε για το τέλος της διαδρομής. Είναι αυτό που έδωσε την έμπνευση για την ταινία-ορόσημο του Όρσον Γουέλς, «Πολίτης Κέιν».

*Το Big Sur εκτείνεται νότια από το Μοντερέι, περίπου 180 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, και καταλήγει κοντά στο Gorda.


2. Ταξίδι με καμήλα στην έρημο της Ιορδανίας

Από τότε που ο Λόρενς της Αραβίας περνούσε μέσα από τις ερήμους της Ιορδανίας σχεδόν έναν αιώνα πριν, το Wadi Rum έχει εξάψει τη φαντασία των επίδοξων τυχοδιωκτών. Μια σειρά από κοιλάδες σκαλισμένες μέσα από παράξενους σχηματισμούς από ψαμμίτη και γρανίτη το Wadi Rum έχει μια τεράστια φυσική ομορφιά που είναι εντελώς μαγευτική. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι πάνω σε μια καμήλα συνοδεία με νομάδες Βεδουίνους.

Το οδοιπορικό σας μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες πάνω στην πλάτη μιας καμήλας, σταματώντας να απολαύσετε ένα τοπικό τσάι όσο το πύρινο ηλιοβασίλεμα δίνει στην έρημο ένα μοναδικό πορτοκαλί χρώμα.Μπορεί ωστόσο να επιλέξετε μια πολυήμερη αποστολή, αντάξια ενός φιλοδοξου εξερευνητή και τα βράδια να κοιμάστε σε μια παραδοσιακή σκηνή από μαλλί αιγοπροβάτων κάτω από τον έναστρο ουρανό όπως ακριβώς έκανε ο Λόρενς σχεδόν πριν από 100 χρόνια.

Οι Βεδουίνοι της Wadi Rum μπορούν να οργανώσουν για σας είτε πεζοπορία, είτε διαδρομές με καμήλα. Σε εννέα ημέρες μπορείτε να ακολουθήσετε τα χνάρια του Λόρενς της Αραβίας συμπεριλαμβανομένων του Wadi Rum, της Πέτρας και άλλων διαδρομών.

*Το Wadi Rum είναι μια διαδρομή κλειστών δρόμων σε απόσταση τεσσάρων ωρών από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν.


3. Ταξίδι στον δρόμο του τσαγιού στη Σρι Λάνκα

Το τσάι στη Σρι Λάνκα είναι μια πραγματική μορφή τέχνης. Ειδικά στο Hill Country - μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο, στην καρδιά της χώρας, όπου τα σπίτια στα βουνά είναι καλυμμένα με ομίχλη και οι λίμνες είναι τόσο επίπεδες και ήρεμες που μοιάζουν με καθρέφτες. Όλα εδώ θυμίζουν τον απόηχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα όπου οι Άγγλοι ευγενείς έπαιζαν πόλο ή γκολφ.

Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό. Οι ενωμένες πλαγιές μοιάζουν με απλωμένη μοκέτα γεμάτη απο τους φωτεινούς σμαραγδί θάμνους του τσαγιού. Οι συλλέκτες του καρπού κινούνται αθόρυβα με τα πολύχρωμα σάρι τους και μαζεύουν τα φύλλα με εναν σχεδόν υπνωτικό ρυθμό.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την τέχνη τους και την κληρονομιά τους, είναι απαραίτητη μια περιήγηση στο εργοστάσιο του Norwood που βρίσκεται εκεί από την δεκαετία του 1930. Κατά την επίσκεψη σας θα μυηθείτε στο ψήσιμο του τσαγιού και θα δείτε τα μηχανήματα κύλισης και τα στεγνωτήρια.

*Μπορείτε να μείνετε στο Ceylon Tea Trails, ένα θέρετρο από μπανγκαλόους που απλώνονται κοντά στην πόλη του Hatton. Το Κολόμπο απέχει πέντε ώρες από το θέρετρο.


4. Παίξτε με τα σαλάχια στην Καραϊβική

Και μόνο η βουτιά σε μια θάλασσα όπου δίπλα σας θα κολυμπά τουλάχιστον μια ντουζίνα από σαλάχια οπλισμένα με το δηλητηριώδες αγκαθωτό κεντρί τους είναι μια από τις πιο «ηλεκτρισμένες» εμπειρίες που μπορείτε να απολαύσετε στα βαθιά νερά της Καραϊβικής. Ένα είδος υποβρύχιου πάρτι λαμβάνει χώρα καθημερινά στο Stingray City: ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για σαλάχια στο Γκραντ Κέιμαν. Ο μύθος λέει ότι τα σαλάχια άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί εξαιτίας της συνήθειας των ντόπιων ψαράδων που προσέλκυαν τα πεινασμένα ψάρια καθαρίζοντας τα αλιεύματά τους σε αυτά τα ήρεμα νερά.

Σήμερα, οι αλιείς έχουν φύγει, αλλά τα σαλάχια εξακολουθούν να ψάχνουν για τροφή στην περιοχή. Βουτώντας καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για το περίεργο σαν πιπίλισμα φιλί που μπορεί να νιώσετε από τα χαριτωμένα αυτά πλάσματα καθώς θα πλησιάζουν. Απλά αντισταθείτε στον πειρασμό να τα αγγίξετε για να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με την «ηλεκτρική» προστατευτική τους επικάλυψη. Αν σας ζητηθεί να ανακατέψετε τον βυθό με τα πόδια, ώστε να μην σας πλησιάσουν, τα σαλάχια είναι πλάσματα πολύ υπάκουα.

*Στο Stingray City είναι καλύτερα να βουτήξετε το απόγευμα, μετά που θα έχουν φύγει τα πολλά κρουαζιερόπλοια. Το Red Sail Sports προσφέρει ένα υποβρύχιο ψάρεμα διάρκειας δύο ωρών στο Stingray City.


5. Γίνε καουμπόι στη Μοντάνα

Αν σας άρεσαν τα γουέστερν με το αστραπιαίο τράβηγμα του πιστολιού και το ατρόμητο στυλ τύπου Κλιντ Ίστγουντ που με μια κλωτσιά στην πόρτα του σαλούν προκαλεί νεκρική σιγή με την είσοδό του στο θορυβώδες μπαρ, τότε αυτή η περιπέτεια είναι για σας.

Στον πραγματικό κόσμο ωστόσο ένας καουμπόι κάνει μόνο αυτό που υποδηλώνει το όνομά του - είναι ένας επιστάτης στις «αγέλες» των βοοειδών. Λίγα μέρη είναι τόσο κατάλληλα για να αποκτήσετε τις δεξιότητες ενός καουμπόι όσο τα λιβάδια της Μοντάνα με τα πολλά αγροκτήματα που αφθονούν σε αυτή την περιοχή. Ίσως το καλύτερο από αυτά είναι το ράντσο Lonesome Spur στον Εθνικό Δρυμό του Gallatin.

Μένοντας στα γνωστά σπίτια από κούτσουρα που βλέπουμε και στα γουέστερν μπορείτε να γίνετε ένας μαθητευόμενος καουμπόης και να περάσετε τις μέρες σας βοηθώντας στο ράντσο.Η μέρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καθάρισμα στους φράχτες και μαθήματα τεχνικής του γνωστού λάσου έτσι ώστε να τελειοποιήσετε το στιλ σας. Μετά από μερικές ημέρες που θα σας πάρει για να μάθετε να οδηγείτε σωστά τις αγελάδες γύρω από τα λιβάδια, μπορείτε να απολαύσετε το πραγματικά υπέροχο ντόπιο βόειο κρέας που σερβίρεται για δείπνο.

*Οι τιμές στο Lonesome Spur περιλαμβάνουν και τα γεύματα. Η μεταφορά σας μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο Billings όπου πραγματοποιεί πτήσεις η εταιρεία United.


6.Ταξίδι με ιστιοφόρο στις Δαλματικές ακτές

Ο τοπικός μύθος λέει ότι ο Μάρκο Πόλο γεννήθηκε στο νησί Korcula των Δαλματικών ακτών, αλλά εσείς δεν χρειάζεται να είστε ένας τυχοδιώκτης που θέλει να αλλάξει τον κόσμο για να ανακαλύψετε τις ακτές της Αδριατικής στην Κροατία. Με ούριο άνεμο και μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Δαλματικές ακτές είναι ένας από τους πιο εύκολους προορισμούς ιστιοπλοΐας στον κόσμο. Προσθέστε σε αυτά την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία της περιοχής και έχετε τα φόντα για μια τέλεια περιπέτεια στη θάλασσα.

Κάνοντας τον γύρο των Δαλματικών ακτών με σκάφος εννοείτε ότι θα περάσετε πολύ περισσότερο χρόνο στη θάλασσα παρά στη στεριά. Μια κρουαζιέρα ανάμεσα στα 147 (ως επί το πλείστον ακατοίκητα) νησιά του Kornati θα σας δώσει την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε απίστευτα νερά δίπλα από γλυπτά βράχια και σπηλιές. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησί Mljet με το πευκόφυτο εθνικό πάρκο.

Ή απλά αφήστε τον άνεμο να σας παρασύρει. Όπου και να σας πάει, θα καταλήξετε σε υπέροχες αμμουδιές και σε μυστικές σπηλιές που μόνο από τη θάλασσα μπορεί κανείς να φτάσει.

*Η Sunsail είναι μια από τις εταιρείες που εδρεύει κοντά στο Trogir και προσφέρουν μαθήματα ιστιοπλοΐας, με ένα πενθήμερο πρόγραμμα.

Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι οι εποχές που προτιμώνται από έμπειρους ιστιοπλόους στην Κροατία: αν και οι άνεμοι μπορεί να είναι πιο δύσκολοι, υπάρχει περισσότερη ησυχία για να απολαύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Το αεροδρόμιο του Split είναι πιο κοντά στο Trogir.


7. Ταξίδι με αερόστατο στον ουρανό της Ναμίμπια

Οι πρώτοι επιβάτες που ταξίδεψαν με ένα αερόστατο ζεστού αέρα δεν ήταν Αεροναυπηγοί, ούτε Μηχανικοί - δεν ήταν καν άνθρωποι.

Το 1783, κάτω από το βλέμμα του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, Γάλλοι εφευρέτες επιβίβασαν μια πάπια, έναν κόκορα και ένα πρόβατο σε μια πλήρη πτήση που κράτησε οκτώ λεπτά. Σήμερα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ένα αερόστατο μπορεί να μείνει ψηλά για λίγο περισσότερο...

Τα τεράστια αυτά μπαλόνια εξακολουθούν να χρειάζονται μεγάλους ανοικτούς χώρους για να προσγειωθούν. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η έρημος Namib στη νοτιοδυτική Αφρική είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να το κάνουμε, με περίπου 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελεύθερο χώρο. Αλλά ο κύριος λόγος για να φτάσεις μέχρι εδώ και να ανέβεις σε ένα αερόστατο είναι απλά επειδή το θέαμα είναι εκπληκτικό: οι αμμόλοφοι του Sossusvlei δημιουργούν αισθησιακά κύματα με την πορτοκαλί άμμο, δημιουργημένα από το αεράκι στις ατελείωτες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κορυφές. Ένα θέαμα που μόνο από ψηλά μπορείς να καταλάβεις τη μοναδικότητα του.

*Η Namib Sky Adventures διοργανώνει εκδρομές με αερόστατο πάνω από το Sossusvlei. Η ακριβής τοποθεσία αναχώρησης εξαρτάται από τις συνθήκες του ανέμου, με την απογείωσή συνήθως να πραγματοποιείται λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Η εταιρεία προσφέρει pick-ups από διάφορα τοπικά εδέσματα (συμπεριλαμβανομένου πρωινού με σαμπάνια). Από τη Ναμίμπια θα χρειαστεί να κάνετε ένα ταξίδι περίπου έξι ωρών νοτιοδυτικά προς το Sossusvlei με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς που θα νοικιάσετε στο αεροδρόμιο.


8. Ταξίδι στην ενδοχώρα της Αυστραλίας με τροχόσπιτο ή Kombi Van

Ταξιδεύοντας με ένα Kombi Van στην ενδοχώρα της Αυστραλίας να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνετε απλές διακοπές. Για τους Αυστραλούς  είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, κάτι σαν το σύγχρονο ισοδύναμο της αρχαίας ομηρικής Οδύσσειας. Είτε θέλετε να κατευθυνθείτε βόρεια προς την ακτή Queensland από το Σίδνεϊ, είτε δυτικά από την Αδελαΐδα, ή να κάνετε τον κύκλο ολόκληρης της ηπειρωτικής χώρας, θα νιώσετε αρκετές φορές εκπλήξεις που θα σας κάνουν να σκεφτείτε αν πραγματικά αποφασίσατε να κάνετε διαφορετικές διακοπές ή απλά να «αυτοκτονήσετε».Ειδικά όταν θα δείτε το λαμπάκι της βενζίνης να αρχίσει να αναβοσβήνει μέσα στην έρημο...

*Το Go Kombi προσφέρει μοντέρνα αλλά και κλασικά ανακατασκευασμένα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα προς ενοικίαση στο Rockingham στη Δυτική Αυστραλία, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε και ένα Kombi Van από τη Μελβούρνη. Κάθε μεγάλο αυστραλιανό οδικό ταξίδι απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό: να είστε βέβαιοι πριν ξεκινήσετε για την περιπέτεια ότι έχει πάρει μαζί σας ανταλλακτικά, ελαστικά και άφθονο νερό.


9. Πεζοπορία στην άγρια Κορσική

Το μονοπάτι GR20,Grande Randonnee της Κορσικής(που κυριολεκτικά σημαίνει μεγάλη απόσταση με τα πόδια), είναι μια πραγματική πρόκληση για τα πόδια, το στόμα και τα μάτια.Εδώ θα καταλάβεις πόσο αληθινό είναι αυτό που λέγεται ότι το μεγαλύτερο αγαθό στη γη, είναι το νερό. Ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων βοσκών, η διαδρομή των 177 χιλιομέτρων διασχίζει όλο το ορεινό εσωτερικό αυτού του νησιού της Μεσογείου με το τραχύ έδαφος.

Είναι μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές της Ευρώπης σε μεγάλες αποστάσεις. Ενώ στην αρχή όλα μοιάζουν ίδια και το τοπίο έως επίμονα βαρετό, η εξέλιξη είναι εντελώς διαφορετική όσο συνεχίζεις τη διαδρομή σου. Σας περιμένουν αλπικές λίμνες, δάση από καστανιές και βελανιδιές, και ψαραετοί που πετούν πάνω από τα απόκρημνα βράχια.

*Η UTracks σας προσφέρει μια οργανωμένη πενθήμερη περιήγηση με τα πόδια πάνω από το κάπως πιο εύκολο νότιο τμήμα της διαδρομής.


10. Ζήστε την άγρια ομορφιά του Καναδά

Ποιος δεν έχει σκεφτεί μια φορά στη ζωή του να κάνει διακοπές σε μια πραγματική ερημιά με μόνη συντροφιά τη φύση; Κάπως έτσι άλλωστε σκεφτόμαστε πολλές φορές ότι θα πρέπει να είναι ο παράδεισος. Ήρεμος και φυσικός.Το Great Bear Lodge στον Καναδά μπορεί κάλλιστα να είναι ότι ο παράδεισος.

Κρυμμένο στις εκβολές ενός ποταμού στην British Columbia είναι προσβάσιμο μόνο με υδροπλάνο. Αυτό που φαίνεται στο βάθος είναι το Great Bear Rainforest, μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις εύκρατου τροπικού δάσους στον κόσμο. Εκεί οι συναντήσεις με άγρια ​​ζώα είναι καθημερινό φαινόμενο και μια μοναδική εμπειρία αφού θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Γκρίζλις, μαύρες αρκούδες και σπάνιες λευκές αρκούδες περιφέρονται ήρεμες στο δάσος. Με ένα μικρό σκαφάκι μπορείτε να δείτε ζωντανά το ζευγάρωμα τους την άνοιξη ή να ψαρεύουν σολομούς όταν έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη τους και η κοιλιά τους γουργουρίζει.

Τη νύχτα μερικές φορές μπορεί να ακούσετε τα ουρλιαχτά των λύκων που κρύβονται στο δάσος με τα έλατα και τους κέδρους πίσω από το καταφύγιο, ή τις φάλαινες και τα δελφίνια που ταράζουν απέξω τα ήρεμα νερά. Η μεγαλύτερη χαρά, όμως, είναι απλά ο ανέμελος χρόνος που περνούμε στο καταφύγιο. Το βράδυ επίσης θα απολαύσετε υπέροχο δείπνο με φρέσκο ​​σολομό βγαλμένο από τα περιβάλλοντα ύδατα, όπως ακριβώς κάνουν και οι αρκούδες.

*Το Great Bear Lodge έχει μόλις οκτώ υπνοδωμάτια, και είναι 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Port Hardy. Οι τιμές περιλαμβάνουν τη μεταφορά με υδροπλάνο από το Port Hardy, όλα τα τρόφιμα και τα ποτά στο πλοίο και τις εκδρομές στο δάσος με τις αρκούδες. Το πλησιέστερο μεγάλο αεροδρόμιο είναι στο Βανκούβερ.




Πηγή:koolnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More