Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η 18χρονη Ελληνίδα που θα εκπροσωπήσει την Αυστραλία στον ΟΗΕ [εικόνες]


Μπορεί να είναι μόλις 18 ετών αλλά είναι ήδη ακούγεται σαν ηγέτης. Ο λόγος για την Μαρί Σκαλίστις, την Ελληνίδα που γεννήθηκε στην Αυστραλία και θα εκπροσωπήσει την χώρα γέννησης της στην Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει στη Χάγη τον Ιανουάριο του 2015.

Η Μαρί είναι παθιασμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 18χρονη κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους 12 υποψήφιους μαθητές και να εκπροσωπήσει στη διάσκεψη την Αυστραλία. Αλλά δεν θα είναι εκεί μόνο σαν εκπρόσωπος της χώρας γέννησης της.

Μεγαλωμένη από τους Έλληνες παππούδες της, η Μαρί δεν έχασε ποτέ την επαφή της με την χώρα καταγωγής της, ενώ δηλώνει πως χάρη στην αμέριστη υποστήριξη τους κατάφερε να πετύχει όλα όσα ήθελε και να βρεθεί στη Χάγη. Εκτός από την Αυστραλία, η Μαρί θα εκπροσωπήσει και τον ελληνικό πολιτισμό, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει ο άνθρωπος που είναι σήμερα.

Η 18χρονη δηλώσει πως το είδωλο της είναι η Ελληνίδα γιαγιά της: «το πρόσωπο που με ενέπνευσε περισσότερο είναι η γιαγιά μου: το πως ήρθε από την Ελλάδα και άρχισε ξανά από την αρχή την ζωή της χωρίς βοήθεια από κανέναν, κατάφερε να χτίσει την ζωή της σε μία καινούρια χώρα ενώ είχε μόνο μία βαλίτσα όταν ήρθε εδώ. Και δεν μπορούσε να μιλήσει την γλώσσα. Είναι η μεγαλύτερη έμπνευση μου».

Η συγκεκριμένη διάσκεψη, είναι μία ακαδημαϊκή προσομοίωση του μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών η οποία έχει στόχο να να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, τα θέματα στις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία και την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωμάτη που εκπροσωπεί ένα έθνος ή μία ΜΚΟ, και διερευνούν διεθνή θέματα, συζητούν, συμβουλεύονται και συμβουλεύουν ενώ προσπαθούν να βρουν λύση για τα παγκόσμια προβλήματα.

Μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη Νεολαίας του ΟΗΕ, της Αυστραλίας, που έγινε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Μαρί επιλέχτηκε για να είναι ο Αυστραλός αντιπρόσωπος στο 47ο Διεθνές Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Χάγης. Η Μαρί πάει μαζί με άλλους 16 μαθητές λυκείου από την Αυστραλία επιλέχτηκαν επειδή είχαν ρητορικές, διαπραγματευτικές, ερευνητικές ικανότητες και παράλληλα ομαδικό πνεύμα.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν είχαν ασχοληθεί με τις ομιλίες των Ηνωμένων Εθνών και το μοντέλο που ακολουθούν αλλά δέχτηκα να πάω στο συνέδριο που γινόταν στην Βικτώρια. Κατά την διάρκεια του διημέρου κοιτάξαμε όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή κοινότητα και μετά συζητήσαμε για το μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί κληθήκαμε να κάνουμε αίτηση για να εγκριθεί και έπειτα πήγαμε στο Εθνικό Συνέδριο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο» είπε η Μαρί.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας όπου γινόταν το συνέδριο, η Μαρί έκανε διπλωματικές σχέσεις με τους κορυφαίους μαθητές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη και την Μαλαισία.


«Ήμουν ανάμεσα στους δέκα μαθητές από την Βικτώρια που επιλέχτηκαν για να συμμετέχουν στο Εθνικό Συνέδριο όπου είχε άλλους εκατό συμμετέχοντες. Στο τέλος, καταλάβαμε ότι παρακολουθούσαν τον καθένα από εμάς και επέλεξαν 18 άτομα για να εκπροσωπήσουν την Αυστραλία στη Χάγη στο Διεθνές Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών» λέει η Μαρί στην ιστοσελίδα neoskosmos.com.

Για μία 18χρονη που είναι παθιασμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν η ανακάλυψη όλων των προβλημάτων του κόσμου, η οποία έγινε μετά από πολύ σκέψη, εξομολογείται η Μαρί: «Όλα όσα βλέπεις στα μέση ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα θέματα που συσχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και οι συνέπειες του πολέμου και στη συνέχεια να τα καταλάβεις είναι στην πραγματικότητα το δυσκολότερο πράγμα. Εξάλλου, αν δεν τα κατανοήσεις δεν μπορείς να συζητήσεις και να βρεις λύσεις».

Στην Χάγη αναμένεται να συζητηθούν όλα τα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας και να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στον Μπαν Κι Μουν. Εκεί θα βρίσκεται και η Μαρί για να πει την δική της γνώμη ενώ μαζί με την ομάδα της δουλεύει πυρετωδώς για το συνέδριο του Ιανουαρίου.

Η 18χρονη έχει στα πλάνα της να συνεχίσει τις σπουδές της πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα στο πανεπιστήμιο του Μόνας. Μάλιστα, η ίδια είναι η πρώτη από την οικογένεια της που τελείωσε το λύκειο και μπήκε στο πανεπιστήμιο. «Κανένας από την οικογένεια μου δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνη μου τα ανακάλυψα στο σχολείο μέσω των δασκάλων μου. Από τότε που τα ανακάλυψα είμαι επικεντρωμένη εκεί».

Η Μαρί, εκτός από την Χάγη θα κάνει και ένα τουρ στην Ευρώπη ενώ θα επισκεφτεί σημαντικά και ιστορικά μνημεία: «Θα ταξιδέψουμε σε οχτώ χώρες και θα συναντήσουμε τους πρέσβεις της Αυστραλίας σε όλες τις χώρες. Επίσης θα εξετάσουμε τα ιστορικά και τα πολιτικά γεγονότα της Ευρώπης, μαθαίνοντας πολλά καινούρια πράγματα».

Τι σκέφτεται η Μαρί για το μέλλον; «Ελπίζω κάποια μέρα να δουλεύω σαν δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να είμαι διπλωμάτης και να λύσω κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα της υφηλίου. Μου αρέσει επίσης και η ενασχόληση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Θέλω να ταξιδέψω και να γνωρίσω τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται, είναι ένα όνειρο μου που θέλω να γίνει πραγματικότητα».









Πηγή:koolnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More