Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

«Όχι» στην ανεξαρτησία είπε η Σκωτία – 55% των Σκωτσέζων κατά της απόσχισης στο δημοψήφισμα


«Όχι» στο διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ψήφισε η Σκωτία, η οποία δεν «έσπασε» την ένωση με την Αγγλία που κρατά εδώ και 300 χρόνια. Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Πέμπτη και σημείωσε συμμετοχή-ρεκόρ άνω του 80% το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε «όχι» στην Ανεξαρτησία.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC ότι «αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του "όχι" δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Η ικανοποίηση του Ντέιβιντ Κάμερον

«Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν την χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στις επίσημες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος.

«Σας ακούμε. Και τώρα τα εκατομμύρια φωνές στην Αγγλία δεν πρέπει να αγνοηθούν. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι Βρετανοί κυβερνώνται, προς το καλύτερο», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Σκωτία.

«Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε. «Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διευθέτηση, δίκαιη προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.



Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί γρήγορα το πακέτο που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, στα πεδία του καθορισμού και της νομής της φορολογίας και του συστήματος περίθαλψης.

Το πλαίσιο, είπε, θα έχει παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο. Ο Κάμερον σημείωσε ότι η παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να γίνει και για την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όσον αφορά την ίδια τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, είπε πως το αποτέλεσμα ήταν «καθαρό». «Το ζήτημα έκλεισε για μία γενιά, δεν μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, επαναλήψεις, ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκωτίας» τόνισε.

Υπερασπίστηκε δε ως σωστή την απόφαση να στηθεί η κάλπη και τη διατύπωση του ερωτήματος «με ξεκάθαρο τρόπο». «Στη Βρετανία, τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλύονται ειρηνικά, στην κάλπη» τόνισε.

Παραδοχή της ήττας από τον Άλεξ Σάλμοντ

Η αρνητική αυτή τάση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που πίεσε για το δημοψήφισμα, όταν κέρδισε την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2011. Λίγο μετά τα αποτελέσματα, ο Σάλμοντ παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προσδοκά πως το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.



Την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα παραδέχτηκε και η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, «Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.







Πηγή:Κοοlnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More