Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τσίπρας σε Μέρκελ: «Καλύτερα να κλείσω εισιτήριο για άλλη χώρα αν δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη»...


Κάποιους από τους διαλόγους του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες δημοσίευσε το Reuters και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Αλ. ΜακΝτόναλτν, ο οποίος επικαλέστηκε πηγές μέσα από τη σύνοδο.

Σύμφωνα με αυτές, ακόμα και λίγο πριν τα ξημερώματα, η ρήξη και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν ένα πιθανό σενάριο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε ώστε η έδρα του ενιαίου Ταμείου με κεφάλαια 50 δισεκατομμυρίων, να είναι στο Λουξαμβούργο, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας, θεώρησε ότι θα αντιμετωπιθστεί ως προδοσία.

Ο πρωθυπουργός είπε στη Μέρκελ ότι, με την επιμονή της, φάνηκε πως ήθελε να ταπεινώσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Οι πηγές του Reuters κατέγραψαν την απάντηση του Τσίπρα: «Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Όλοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω».

Η Γερμανία τελικά υποχώρησε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι αν δεν συμφωνήσουν δε θα βγει κανείς από το δωμάτιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More