Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το μυστήριο των Χούνζα & το μυστικό της αιώνιας νιότης (photos)


Ζουν 110-120 χρόνια, αρρωσταίνουν σπάνια και φαίνονται νεότατοι!
Ο λόγος για την φυλή Χούνζα, τα μυστικά της οποίας προσπαθούν να ξεκλειδώσουν οι επιστήμονες του Δυτικού κόσμου. Κάποιοι αποδίδουν τη μακροζωϊα και την υγεία της φυλής στη διατροφή τους ενώ άλλοι στην έλλειψη άγχους κι εντάσεων.

Η φυλή κατοικεί σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από όρη, ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών εξαιτίας του περιζήτητου μυστικού της: την αιώνια νεότητα. Οι Χούνζα, καυκάσιοι στην όψη, ζουν περίπου 110-120 χρόνια, δεν αρρωσταίνουν ενώ δείχνουν εξαιρετικά νέοι. Οι γυναίκες σε ηλικία 40 ετών μοιάζουν με έφηβες ενώ ακόμη και την ηλικία των 65 μπορούν να τεκνοποιήσουν.



Ποιο είναι όμως το μυστικό τους; Μήπως κρύβεται στη διατροφή τους; Οι Χούνζα το καλοκαίρι τρέφονται με ωμά φρούτα και λαχανικά ενώ το χειμώνα καταναλώνουν αποξηραμένα βερίκοκα, όσπρια και τυρί. Επίσης λούζονται με νερό παγωμένο, ακόμη κι όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου και δεν καταναλώνουν συχνά τροφές με πρωτεϊνη.


Σε αυτή τη διατροφή κρύβεται το μυστικό, σύμφωνα με τον γιατρό Ρόμπερτ ΜακΚάρισον από τη Σκοτία, που έχει μελετήσει τις συνήθειες της φυλής. Κατά μέσο όρο τρέφονται με 1933 θερμίδες ημερησίως και με διατροφική αξία μόλις 50 γραμμαρίων πρωτεϊνης, 36 γραμμαρίων λίπους και 365 γραμμαρίων υδατανθρακών. Μάλιστα, για να αποκλείσει παράγοντες περιβαλλοντικούς, ο ίδιος φέρνει παράδειγμα γειτονικές φυλές που δεν ακολουθούν τη διατροφή των Χούνζα με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο προσδκόκιμο ζωής κατά το ήμιση ή και δύο φορές λιγότερο σε σχέση με την "αθάνατη" φυλή. Τα παραπάνω υποστηρίζει και άλλος ειδικός, ο Ρ. Μπίτσερ, προσθέτοντας στα οφέλη της διατροφής των Χούνζα και τις τακτικές περιόδους νηστείας. Αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της κοιλάδας αποκαλύπτουν πως η χορτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με τη συνεχή κίνηση και δραστηριότητα αλλά και η καλή διάθεση και έλλειψη άγχους είναι τα μυστικά.


Στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη ειδικών που έζησαν με τη φυλή για μήνες και κατέγραψαν την καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με τον Δρ Κλαρκ, που πέρασε 20 μήνες μαζί με τους Χούνζα, γράφει στο βιβλίο του, "Το Χαμένο βασίλειο των Ιμαλαϊων" πως αρρώστιες όπως η Ελονοσία και δυσεντερία αλλά κι άλλες ασθένειες προσέβαλαν αδιακρίτως και τα μέλη της φυλής και τονίζει πως οι Χούνζα δεν έχουν κάποιο σαφές χρονικό κριτήριο για τον υπολογισμό της ηλικίας τους, όπως για παράδειγμα τη στιγμή της γέννησής τους. Η ηλικία τους υπολογίζεται με κριτήριο τη σοφία τους αλλά και την ιεραρχία τους μέσα στη φυλή, οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά κατά πόσο υφίσταται ή όχι η μακροζωϊα και το προσδκόμικο των 120 ετών ζωής.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More