Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρωτικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα για την αδήλωτη εργασία

«Πόλεμο» κατά της αδήλωτης εργασίας αρχίζει από σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να φρενάρει την «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων, ενόψει και της κρίσιμης νέας αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία επιστρέφει στη χώρα μας στις 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, από σήμερα αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, ενώ τα πρόστιμα για όσους απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο που θα εφαρμοσθεί, τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 10.500 ευρώ ενώ η επιβολή τους θα είναι επιτόπια «χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων».

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών το πρόστιμο να είναι 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.197,10 ευρώ. Αντίστοιχα, για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ηλικίας άνω των 25 ετών το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 10.550,54 ευρώ και για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.200,49 ευρώ.

Στους ελέγχους, εκτός από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, θα συμμετέχουν 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

«Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω».

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα ασφαλιστικά ταμεία 

Την ώρα που η αδήλωτη εργασία αγγίζει το 38% και οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, τα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για τις νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από το Μνημόνιο να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2016.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες (ποσοστό 12% ) έως το τέλος του 2016, ενώ η παρέμβαση αυτή αναμένεται να στερήσει από τα Ταμεία επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το έλλειμμα έως το 2014 θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Υπό την απειλή για νέες οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προτείνει στους εκπροσώπους της τρόικας την εφαρμογή του μέτρου ως μπόνους μόνο σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών  εισφορών.

Νέες ρυθμίσεις για να... γεμίσουν τα Ταμεία

Εκτός από το νέο ποινολόγιο για την αδήλωτη εργασία, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με νέες ρυθμίσεις να «φρενάρει» τη γραφειοκρατία και να αυξήσει τα έσοδά του.

Έτσι, με τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, μπαίνει τέλος στην ανάγκη φορολογικής ενημερότητας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την τροπολογία, η ανάγκη φορολογικής ενημερότητας αίρεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ένταξη επιχειρήσεων στη ρύθμιση «νέας αρχής», για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία.

Ταυτόχρονα, «φρένο» στον οικονομικό εκτροχιασμό του ΟΑΕΕ προσπαθεί να βάλει με νέα ρύθμιση που αφορά τους ασφαλισμένους του. Πλέον ο Οργανισμός κάνει εφικτή την ασφάλιση για την απόκτηση σύνταξης με εισφορές από 90 και 100 ευρώ, ενώ η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα ξεκινά από τα 50 ευρώ.

Τα έσοδα που θα αποκομίσει ο οργανισμός θα προέλθουν σύμφωνα με εκτιμήσεις από περίπου 80.000 ασφαλισμένους. Κατά συνέπεια η διοίκηση του Ταμείου εξετάζει την θέσπιση μία ειδικής μειωμένης εισφοράς που θα επαναπατρίσει κυρίως τους ασφαλισμένους που κατέφευγαν μέσω ειδικών ρυθμίσεων στον ΟΓΑ.

Αρχίζουν απεργίες διαρκείας οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ, σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από αύριο, Δευτέρα προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την  κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ότι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ, συνολικά 618 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ότι από το 2008 έως σήμερα το προσωπικό των φορέων έχει μειωθεί κατά 40%.

Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «έχει ρίξει μαύρο στα ταμεία», ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για πιθανές νέες μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More