Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

ΝΙΚΗ ΜΕ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ... ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Το πούλμαν που θα μεταφέρει τους διεθνείς στην «Στόζιτσε Αρένα» σήμερα το μεσημέρι για τον αγώνα με την Κροατία δεν θα κουβαλάει και τις βαλίτσες των διεθνών. Η πιθανότητα υπάρχει, όσο κι αν είναι μακρινή και σχεδόν απραγματοποίητη.


Η Εθνική μετά την ήττα και από τη Σλοβενία χρειάζεται νίκη επί της Κροατίας και ήττα της Ισπανίας από την Ιταλία για να καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση. Δύσκολο! Σχεδόν απίθανο, αλλά ποιος μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι μπορεί να γίνει σε έναν αγώνα μπάσκετ; Το κλίμα στην Εθνική είναι βαρύ πια, καθώς το φάσμα του αποκλεισμού από πολύ νωρίς και μάλιστα σε ένα Ευρωμπάσκετ όπου η Ελλάδα ταξίδεψε ως φαβορί ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο είναι ορατό.

Οι διεθνείς είναι αποφασισμένοι να κάνουν το χρέος τους. Κι από εκεί και πέρα ό,τι θέλει προκύψει. Οι Κροάτες πάντως θέλουν τη νίκη με όλη την ψυχή τους και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα. Και αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Οι ατυχίες πάντως δεν λένε να σταματήσουν για την Εθνική, που μετά τον Μαυροκεφαλίδη έχασε και τον Παπανικολάου. Το ευχάριστο για τον Κώστα είναι ότι τελικά το διάστρεμμα που υπέστη απέναντι στους Σλοβένους δεν είναι και τόσο σοβαρό, όσο αρχικά εκτιμήθηκε. Ετσι, ο «Παπ» θα ακολουθήσει πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, καθώς οι πολύ γρήγορες και συνετές κινήσεις που έγιναν από το ιατρικό τιμ της Εθνικής απέτρεψαν το πρήξιμο και η απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Μακάρι η Εθνική να είχε κι άλλους αγώνες να δώσει, ώστε να προλάβει να επιστρέψει. Αλλά... Πέραν του Παπανικολάου όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Μάικ Μπράμος που δέχτηκε ένα χτύπημα στη βουβωνική χώρα. Προπονήθηκε μεν κανονικά χθες, αλλά ο Τρινκιέρι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσει αν θα τον χρησιμοποιήσει ή όχι. Πάντως είναι σχεδόν απίθανο να μην πάρει μέρος στον αγώνα με τους Κροάτες ο Μπράμος. Οι διεθνείς χθες έκαναν ένα πολύ απαλό χαλάρωμα και εν συνεχεία ο Τρινκιέρι τους άφησε ελεύθερους να χαλαρώσουν. Κάτι που είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη έτσι κι αλλιώς.

Οι αριθµοί που λένε ψέµατα

Πόσα παιχνίδια έχει δώσει η Ελλάδα µέχρι σήµερα στο Ευρωµπάσκετ; Επτά! Πόσες νίκες έχει; Τέσσερις! Και τρεις ήττες, που για την ώρα την πετούν εκτός µάχης εκτός κι αν οι Ιταλοί κάνουν το θαύµα τους, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν όχι απίθανο. Για να δούµε λοιπόν για ποιο λόγο οι αριθµοί λένε ψέµατα...

1) Μετά από 7 αγώνες η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την 3η καλύτερη επίθεση του τουρνουά (!) µε 76,6 πόντους, ενώ από πάνω της βρίσκονται µόνο η Γερµανία (78 π.) που δεν συνεχίζει στο τουρνουά αλλά και η Γαλλία (81 π.). Μεγάλο ψέµα. Διότι αν η Εθνική έχει βρεθεί σε αυτό το σηµείο, τα... κατάφερε όχι µόνο γιατί έχει πολύ κακές αντιδράσεις στην άµυνα, µα και παράλληλα γιατί στα παιχνίδια που έχασε ο αντίπαλος δεν της επέτρεψε να λειτουργήσει στην επίθεση. Το πρόβηµα εν ολίγοις ήταν τόσο αµυντικό όσο και (σφόδρα) επιθετικό.

2) Η Ελλάδα έχει την 6η καλύτερη άµυνα του τουρνουά, ενώ όταν ήρθε στη Λιουµπλιάνα από το Κόπερ βρισκόταν ακόµα πιο ψηλά. Ψέµα! Η Ελλάδα έχει πολύ κακή άµυνα και είναι αδύνατον να σταµατήσει τους αντιπάλους της και ιδιαίτερα αυτούς που µπορούν να της προκαλέσουν πρόβληµα. Εχει αποτύχει πλήρως στην άµυνά της πάνω στους καλύτερους παίκτες των αντιπάλων. Πρωτοφανές!

3) Η Ελλάδα είναι τρίτη στα ποσοστά εντός παιδιάς µε 47,5%. Ψέµα! Οταν χρειάστηκε πόντους ήταν πολύ δύσκολο να τους πετύχει, εκτός κι αν έκανε κάποιο ξέσπασµα, που ασφαλώς δεν µπορεί να χαρακτηρίσει µία ολόκληρη παρουσία σε ένα τόσο µεγάλο τουρνουά.

4) Η Ελλάδα µε 37% στα τρίποντα είναι η έκτη καλύτερη οµάδα του τουρνουά. Ψέµα! Η Ελλάδα ηττήθηκε γιατί στα συγκεκριµένα µατς απέτυχε να βάλει την µπάλα στο καλάθι από µακριά.

5) Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι δεύτερος καλύτερος παίκτης όλου του τουρνουά στις ελεύθερες βολές µε 90,5%. Ενας απίστευτος έπαινος για κάποιον ψηλό παίκτη και πολύ περισσότερο για τον Γιάννη. Μπράβο του! Ψέµα! Τι ακριβώς έκανε η Εθνική για να τον εκµεταλλευτεί ιδιαίτερα στα µατς που ηττήθηκε και κυρίως µε τη Σλοβενία; Τίποτα!

6) Ο Βασίλης Σπανούλης είναι πρώτος στα λάθη σε ολόκληρη διοργάνωση µε 4,6 ανά αγώνα! Ψέµα! Κάνει πολλά λάθη, είναι γεγονός, αλλά πώς µπορεί να τα αποφύγει όταν στο µεγαλύτερο κοµµάτι του µατς η µπάλα είναι στα χέρια του, αισθάνεται τροµερή πίεση από τον αντίπαλο και προέρχεται από τραυµατισµό. Ξέρετε και κάτι άλλο; Οι 14 πρώτοι παίκτες στα λάθη µέχρι σήµερα, πλην του Σπανούλη, προέρχονται από οµάδες που αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση κιόλας. Από κακές οµάδες δηλαδή! Μήπως είναι και η Ελλάδα τέτοια; Οχι! Ή µήπως;

Οι αριθμοί που λένε την αλήθεια

Ακόµα και στα στατιστικά που η Ελλάδα εµφανίζεται να έχει υψηλές θέσεις στο Ευρωµπάσκετ υπάρχει µία µικρή αλήθεια: Αυτή που αφορά στο γεγονός ότι αν συγκριθεί η σηµερινή στατιστική κατάστασή της µε τη θέση που είχε µετά το τέλος της πρώτης φάσης και ιδιαίτερα µετά τα τρία πρώτα µατς, οι αρθµοί της είναι εµφανώς µειωµένοι. Ας δούµε όµως κι αυτές τις κατηγορίες που η στατιστική δεν κάνει λάθος και παρουσιάζει την πραγµατική εικόνα της ελληνικής οµάδας...

Λάθη

Αντίθετα µε τα αµυντικά ριµπάουντ, η Εθνική σε ένα µατς υπέπεσε σε 18 λάθη, που είναι η ένατη χειρότερη επίδοση του Ευρωµπάσκετ. Κι αυτός ο αγώνας είναι κόντρα στη Σουηδία. Το καµπανάκι είχε χτυπήσει.

Η... θέση 21

Οπως γίνεται αντιληπτό, η Εθνική είναι η 4η χειρότερη οµάδα του Ευρωµπάσκετ στα συνολικά ριµπάουντ µαζεύοντας συνολικά 33,6 µ.ό., όταν οι πρώτοι (Κροατία) έχουν 41,6. Επιπλέον, είναι στη 16η θέση της λίστας µε τα επιθετικά ριµπάουντ µε 10,1 µ.ό. (πρώτοι είναι οι Μαυροβούνιοι µε 14,2), ενώ στα αµυντικά ριµπάουντ η Εθνική κατατάσσεται στην 20ή θέση µε 23,4. Φανταστείτε ότι µε τη λήξη της πρώτης φάσης η Ελλάδα ήταν στις πέντε πρώτες θέσεις του τουρνουά. Και σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες ακόµα ψηλότερα.

Ασίστ

Η απόλυτη µετριότητα. Μία οµάδα που παινευόταν (και δικαίως) για το passing game και τη δηµιουργία της, στο Ευρωµπάσκετ βρίσκεται ακριβώς στη µέση, προσφέροντας 13,7 ασίστ σε κάθε µατς. Στην προετοιµασία οι λιγότερες που έδωσε ποτέ ο Σπανούλης ήταν 6. Μόνος του!

Φάουλ

Η Ελλάδα είναι η οµάδα που κατά µέσο όρο κερδίζει τα περισσότερα φάουλ από κάθε άλλη µε 24,9 ανά µατς. Δυστυχώς, σε πολύ λίγες περιπτώσεις το εκµεταλλεύτηκε.

Κερδίζει η πρωτιά ή η αµφίβολη πρόκριση;

Είναι πολύ εύκολο στα λόγια να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την Κροατία για να περιµένει την ήττα της Ισπανίας, αλλά τελικά πόσο εύκολο είναι αυτό; Στην πραγµατικότητα είναι πολύ δύσκολο. Διότι το κίνητρο των Κροατών είναι πολύ πιο απτό και χειροπιαστό σε σχέση µε αυτό της Ελλάδας, η οποία, λαβωµένη, θα επιχειρήσει να αντιµετωπίσει µία οµάδα που αναζητά τη µεγάλη ευκαιρία της. Στην Κροατία επικρατεί παροξυσµός και ουδείς περίµενε πριν από την έναρξη του Ευρωµπάσκετ ότι η οµάδα τους θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση.

Ποια θέση; Μα η οµάδα του Ρέπεσα, που προσπαθεί να συγκρατήσει τον επικρατών ενθουσιασµό στη χώρα του (κάτι πολύ δύσκολο), αν κερδίσει την Ελλάδα εξασφαλίζει την πρώτη θέση στον όµιλο. Κάτι που σηµαίνει ότι στην επόµενη φάση, στον κρίσιµο προηµιτελικό αγώνα, θα αγωνιστεί κόντρα στην Ουκρανία! Την οµάδα που όλοι θα ήθελαν να βρουν µπροστά τους στο συγκεκριµένο παιχνίδι. Αρα το κίνητρό τους είναι τεράστιο, αφού µία πιθανή νίκη µε την Ελλάδα µπορεί και να τους ανοίγει τον δρόµο για το µετάλλιο.

Τι θέλουν οι Ιταλοί

Το µεγάλο ερώτηµα, ακόµα κι αν η Ελλάδα κερδίσει την Κροατία, είναι τι ακριβώς θα επιδιώξουν οι Ιταλοί στο µατς µε την Ισπανία, καθώς το διακύβευµά τους είναι η 3η (αν κερδίσουν) ή η 4η θέση (αν ηττηθούν). Στην πραγµατικότητα, τα πράγµατα δεν δίνουν και πολλά περιθώρια για ισχυρό κίνητρο στους Ιταλούς για να... ιδρώσουν για τη νίκη εναντίον των Ισπανών. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι η κόντρα Πιανιτζιάνι - Τρινκιέρι είναι µία από τις µεγαλύτερες που υπάρχουν αυτήν τη στιγµή στο ευρωπαϊκό µπάσκετ.

Και δυστυχώς, η Ελλάδα εξαρτάται από τον Ιταλό ιδιόρρυθµο τεχνικό. Από την άλλη πλευρά, ουδείς µπορεί να υποτιµήσει το γεγονός ότι οι Ισπανοί (αν κερδίσει η Ελλάδα την Κροατία) θα παίξουν σε αυτό το µατς για τη ζωή τους. Αρα, το κίνητρο θα είναι µεγάλο. Οι Ιταλοί, πάντως, θα ήθελαν να γίνουν η οµάδα που θα πετάξει εκτός διοργάνωσης τους Ισπανούς. Θα γίνουν η πρώτη ευρωπαϊκή οµάδα που θα τα καταταφέρει και για την τιµή των όπλων θεωρούν ότι αξίζει να το παλέψουν.

Εξαιρετικά αµφίβολος είναι ο Τζίτζι Ντατόµε για τον αγώνα µε την Ισπανία. Ο Ιταλός ταλαιπωρείται από έναν µικροτραυµατισµό, έπαιξε µε αρκετή πίεση που δέχτηκε στο µατς µε τους Κροάτες, αλλά τώρα που οι Ιταλοί έχουν προκριθεί δεν έχουν κανένα λόγο να ρισκάρουν τη συµµετοχή του. Ούτε το χατίρι µας είναι ουσιαστικός λόγος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More