Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται νέοι κανόνες και φραγμοί για φάρμακα 5 βασικών ασθενειών! Ποιες είναι

Κάτω από συγκεκριμένους κανόνες θα πρέπει να συνταγογραφούν πλέον φάρμακα 5 βασικών ασθενειών οι γιατροί καθώς ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα περιβόητα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Με συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα μπορούν πλέον να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς τους οι γιατροί καθώς σιγά σιγά ενσωματώνονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πρόκειτια για κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το ποια σκευάσματα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να μαζέψει την ανεξέλεγκτη υπερσυνταγογράφηση ορισμένων γιατρών γεγονός όμως που θα ψαλιδίσει από πολλούς ασθενείς συμπληρωματικά φάρμακα της βασικής τους ασθένειας. Ενδεικτικό παράδειγμα τα φάρμακα της γαστροπροστασίας τα οποία δίνονται συνήθως ως προληπτικό μέσο σε περίπτωση που κανείς παρουσιάσει προβλήματα από τη βασική θεραπεία που θα λάβει.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας  ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν 5 διαφορετικές ομάδες ασθενειών (Δισλιπιδαιμία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Οστεοπόρωση, Αρτηριακή Υπέρταση και  Νευρολογικές διαταραχές), τα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων  αντιστοιχούν  στο 50% περίπου της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τα άλλα στον «αέρα» είναι πλέον και η νέα θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει τα φάρμακα εκείνα που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα  όλων των θεραπευτικών κατηγοριών,  όπως  και 1.223 σκευάσματα  νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013 όχι όμως και καινοτόμα τα οποία προς στιγμήν έμειναν στην άκρη έως ότου αξιολογηθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More