Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

880.000 «σκλάβοι» στην Ευρώπη!

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα σχεδόν 880.000 άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, ενώ 270 χιλιάδες εξ αυτών υφίστανται συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση.

Πρόκειται για μερικά από τα συνταρακτικά πορίσματα της έκθεσης της Επιτροπής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Διαφθοράς και του Ξεπλύματος Χρήματος (CRIM) του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Εν έτει 2013, το εμπόριο ανθρώπων γίνεται κυρίως για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών αλλά και παιδιών, για καταναγκαστική εργασία (κατά 25%), αλλά και για εμπόριο οργάνων ή την πώληση παιδιών. Τα περισσότερα θύματα που εντοπίζονται στην ΕΕ είναι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ όσα δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία και την Κίνα, σύμφωνα με την Επιτροπή, που περιγράφει το εμπόριο ανθρώπων ως τη «σύγχρονη δουλεία».

«Παιδιά που εξαναγκάζονται να ζητιανεύουν, άντρες που υποχρεώνονται να δουλεύουν για απελπιστικά χαμηλούς μισθούς και γυναίκες που αναγκάζονται να εκπορνεύονται» είναι τα θύματα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της CRIM.

Περίπου 3.600 διεθνείς εγκληματικές συμμορίες δραστηριοποιούνται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης κι από το ανελέητο εμπόριο ανθρώπων αποκομίζουν καθαρά οφέλη ύψους σχεδόν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία από μόνα τους ισοδυναμούν με απώλειες άνω των 100 δισ. ευρώ ετησίως για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή υπολόγισε επίσης ότι οι σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος ανά την Ευρώπη κερδίζουν επιπλέον 18-26 δισ. ευρώ τον χρόνο από το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και άγριων ζώων, ενώ η ζημία για τα κοινοτικά ταμεία από το ηλεκτρονικό έγκλημα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 290 δισ. ευρώ.

Ο αγώνας για την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων είναι η πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής, η οποία στην έκθεσή της προτείνει μέτρα για την πάταξή του για τα επόμενα πέντε χρόνια τα οποία επίσης θα συζητηθούν σήμερα.

Προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία στα κράτη-μέλη προγραμμάτων για την προστασία όσων συνεργάζονται με τις αρχές δίνοντας πληροφορίες και η διοχέτευση των περιουσιακών στοιχειών που κατάσχονται από τις εγκληματικές συμμορίες σε κοινωνικά προγράμματα, κυρίως επανένταξης των θυμάτων στην κοινωνία και εύρεσης εργασίας.

Πρόκειται για μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ιταλία στον πόλεμο κατά της μαφίας, τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, ενώ προτρέπουν τα κράτη-μέλη να μιμηθούν την Ιταλία και να πάρουν μέτρα σαν αυτά που «αρμόζουν για την εξάρθρωση της μαφίας». «Η μαφία», σύμφωνα με την Τάνια Φατζόν, ευρωβουλευτή από τη Σλοβενία και εκ των συντακτών της έκθεσης, «είναι παντού στην Ευρώπη. Σαν το χταπόδι, που εκτρέφεται από την κρίση, απλώνει τα πλοκάμια του παντού». Τέλος, μιλούν για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την καλύτερη χρήση αρχών όπως η Europol.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

32 δισ. $ από το εμπόριο ανθρώπων

Σε όλο τον κόσμο περίπου 29,6 εκατομμύρια εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς. Το εμπόριο ανθρώπων είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρο, καθώς αποφέρει 32 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η Ινδία με πληθυσμό που ξεπερνάει το 1,2 δισεκατομμύριο έχει τους περισσότερους σκλάβους από κάθε άλλη χώρα: 14,7 εκατομμύρια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σιωπηλό έγκλημα, λίγες καταδίκες

Η σκλαβιά είναι ένα σιωπηλό έγκλημα, καθώς οι καταγγελίες είναι λίγες κι ακόμα λιγότερες είναι οι καταδίκες. Στην ΕΕ, ο αριθμός των καταδικών για εμπόριο ανθρώπων μειώθηκε κατά 13% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ, το 2012 οι καταδίκες ήταν 7.705 όταν τα βεβαιωμένα θύματα ήταν 46.570.


ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

1.
880.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς στην ευρωπαϊκή επικράτεια, σύμφωνα με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Το 58% αυτών είναι γυναίκες και το ένα τέταρτο αυτών έχουν πέσει θύματα (και) σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

2.
3.600 είναι ο αριθμός των εγκληματικών ομάδων (μεταξύ των οποίων και τα παρακλάδια της μαφίας) που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ στο εμπόριο ανθρώπων, «δραστηριότητα» που αποφέρει έσοδα 25 δισ. ευρώ τον χρόνο. Μεταξύ 18 και 26 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα «έσοδα» από παράνομη εμπορία οργάνων και άγριων ζώων.

3.
Στην έκθεση γίνεται λόγος και για τη διαφθορά, που στοιχίζει 20 δισ. ευρώ ετησίως στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μόνο στον δημόσιο τομέα έχουν καταγραφεί πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα διαφθοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More