Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

"Μαμά βαριέμαι". Τι να κάνεις όταν αυτή η φράση σου έχει γίνει σκουλαρίκι

Το παιδί σου παραπονιέται ότι βαριέται και περιμένει να αφήσεις τα πάντα για να ασχοληθείς μαζί του; Έχεις βαρεθεί να ακούς το αγγελούδι σου να διαολίζεται από τη βαρεμάρα;

Κατανοώντας την κατάσταση

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα παιδιά έχουν συνηθίσει κάποιος ή κάτι συνεχώς να τα διασκεδάζει.  Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την κατάσταση. Τα παιδιά μπορούν να καθίσουν παθητικά και να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια ή να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι και να διασκεδάσουν. (Είναι αλήθεια ότι πολλά κινούμενα σχέδια είναι εκπαιδευτικά και ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια διδάσκουν και εξασκούν τον συντονισμό ματιού-χεριού. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται συχνά, περιορίζουν τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου).

Ένας άλλος λόγος που έχει συντελέσει σε αυτή την κατάσταση είναι η πεποίθηση πολλών γονιών ότι πρέπει να λύνουν κάθε πρόβλημά που έχουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά μας για να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, να έχουν εξωσχολικά ενδιαφέροντα, χόμπι και άλλες δραστηριότητες, αλλά δεν χρειάζεται να διασκεδάζουν, ή να έχουν τους γονείς να γεμίζουν και να ελέγχουν τον χρόνο τους, κάθε λεπτό της ημέρας.

Προτάσεις

Ρωτήστε: «Τι θα ήθελες να κάνεις για μην βαριέσαι; Πώς νομίζεις ότι μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα;». Εάν το παιδί σας απαντήσει, «Δεν ξέρω», μην βαλθείτε να του βρείτε τι να κάνει ή να δώσετε απαντήσεις. Θα μπορούσατε να πείτε «Πιστεύω ότι θα βρεις ένα τρόπο να λύσεις αυτό το πρόβλημα».

Ακούστε με κατανόηση και αναγνωρίστε το πρόβλημα του χωρίς να προσπαθήσετε να βρείτε λύσεις. Πείτε: «Μπορώ να το καταλάβω. Κι εγώ βαριέμαι πολύ μερικές φορές.» Εάν το παιδί σας συνεχίσει να σας γκρινιάζει, συνεχίστε να το ακούτε χωρίς να λέτε όμως κάτι άλλο. Τελικά, το παιδί θα βαρεθεί με τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να σας κάνει να χειριστείτε εσείς το πρόβλημα του και θα βρει κάτι άλλο να κάνει. Μία άλλη λύση είναι να πείτε: «Αυτό είναι καλό. Ίσως σημαίνει ότι το σώμα και το μυαλό σου χρειάζονται λίγη ξεκούραση. Θέλεις να καθίσεις λίγο ήρεμα να ξεκουραστείς;» Το πιθανότερο είναι ότι …θα τρέξει μακριά!

Τα παιδιά, όταν τα αφήσετε να «βαρεθούν» για περισσότερο από μία ώρα, … θα βαρεθούν τόσο με την πλήξη, που θα αρχίζουν να χρησιμοποιούν την έμφυτη ευφυΐα τους για να βρουν μια εναλλακτική λύση. Όταν το παιδί  λέει, «Μπαμπά, βαριέμαι», πείτε: «Σε καταλαβαίνω αγάπη μου. Πες μου όταν αποφασίσεις τι θα κάνεις.».

Γενικά, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι δημιουργικά και εφευρετικά με τον χρόνο τις ασχολίες τους και όχι παθητικά ή εξαρτημένα από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Για να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση να ξανασυμβεί στο μέλλον, μπορείτε να καθίσετε με τα παιδιά μία μέρα που θα έχουν καλή διάθεση και να σκεφτείτε όλοι μαζί ιδέες για πράγματα που μπορούν να κάνουν όταν αισθάνονται ότι βαριούνται.

 Φτιάξτε μία λίστα και αφήστε το κάθε παιδί να επιλέξει τις αγαπημένες του ασχολίες. Την επόμενη φορά που θα παραπονεθεί ότι βαριέται, μπορείτε να του προτείνετε να επιλέξει κάτι από την λίστα του. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα έχει κάποιες εφικτές εναλλακτικές λύσεις, μπορείτε να του δώσετε την επιλογή: «Μπορείς να συνεχίσεις να βαριέσαι ή μπορείς να διαλέξεις κάτι από αυτά που σου αρέσουν να κάνεις. Πιστεύω ότι θα κάνεις ότι είναι καλύτερο για σένα.».

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι στο χέρι τους να ασχοληθούν με το πώς θα οργανώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν να αναζητήσουν κατανόηση, συναισθηματική υποστήριξη και έμπνευση, αλλά τελικά πρέπει να είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις δεξιότητες της ανεξαρτησίας πρέπει να αρχίσουν να τις μαθαίνουν και να τις εξασκούν νωρίς στη ζωή.

Συμβουλές για τους γονείς:

Τα παιδιά διαισθάνονται πότε μπορούν να σας «παρασύρουν» να τα λυπηθείτε και να διορθώσετε ότι τους δυσαρεστεί. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει όμως ότι, όταν είναι σε τέτοια διάθεση και εσείς προσπαθείτε να διορθώσετε τα πράγματα γι 'αυτά, τίποτα που κάνετε δεν είναι αρκετά καλό.

Πιστέψτε στα παιδιά σας. Είναι μεταδοτικό. Τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και θα αναπτύξουν πίστη στον εαυτό τους. Μην φοβάστε να βάλετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κάποιες δουλειές του σπιτιού ή σε κάποιες άλλες εργασίες ρουτίνας που μπορούν να γεμίζουν λίγο από το χρόνο τους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης με την πλήξη.

Τα παιδιά σας μπορεί να βαριούνται επειδή χρειάζονται τη βοήθεια ενηλίκων για να οργανώσουν σωστά το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τα εξωσχολικά ενδιαφέροντα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα παιδιά αισθάνονται ότι βαριούνται επειδή παραμελούνται από τους γονείς τους και, στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζονται είναι η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα των γονιών τους. Και υπάρχουν και παιδιά που αισθάνονται πλήξη επειδή έχουν συνεχή υπερβολική διέγερση στην καθημερινότητα τους.

Αποφύγετε τον πειρασμό να πιστέψετε  ότι η δική σας δουλειά είναι να προστατεύετε το παιδί σας από κάθε πιθανή απογοήτευση που μπορεί να βιώσει. Βεβαίως, εξυπακούεται ότι αυτό δεν σημαίνει ούτε δικαιολογεί το άλλο άκρο, δηλαδή την εγκατάλειψη. Σημαίνει απλά ότι είναι ευεργετικό για τα παιδιά να βιώνουν τέτοιου τύπου μικρές απογοητεύσεις, όπως η πλήξη στην καθημερινότητα τους, και να βρίσκουν τρόπους να φροντίζουν το εαυτό τους και να τις αντιμετωπίζουν μόνα τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More