Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η μεσογειακή διατροφή χαρίζει υγεία και μακροζωία


Οι διατροφικές μας επιλογές φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας όσο περνούν τα χρόνια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 Πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν σε 10.670 γυναίκες, οι περισσότερες από αυτές άνω των 50 ετών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Αξιολογήθηκε η ψυχική τους υγεία, η σωματική τους λειτουργία και η διατροφή τους για περίοδο 15 ετών.

Αποδείχθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν επιλέξει τη μεσογειακή διατροφή –πλούσια σε φρούτα, λαχανικά ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρι και παράλληλα με μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών και αλκοόλ – είχαν κατά 40% αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 70 χρόνια ζωής, χωρίς να  αντιμετωπίσουν σοβαρές χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες και νοητική κατάπτωση.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στη διατήρηση της χοληστερόλης και της γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.



Πηγή: onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More