Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί σε ποιες περιπτώσεις τα αντηλιακά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλούν βλάβες, η UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση του δέρματος και οι UVB μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα, ενώ και οι δύο ευθύνονται για καρκίνο του δέρματος. Η χρήση αντηλιακού μειώνει τον κίνδυνο μελανώματος, τη πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.
Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, πέραν της οποίας δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Όταν λήγουν οι χημικές ουσίες που περιέχουν αρχίζουν να αλλοιώνονται και να διαχωρίζονται με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.
Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν τα αγοράσετε, αλλά να έχετε υπόψη ότι και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να τα αλλοιώσουν πριν λήξουν.
Τα αντηλιακά προϊόντα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η δράση τους να διαρκεί τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε φέτος να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που είχατε αγοράσει πέρυσι, αρκεί να μην είχε εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.
Παρόλα αυτά αν διαπιστώσετε ότι έχει διαφορετική υφή, περίεργη μυρωδιά ή χρώμα πετάξτε το. Για να το διατηρήσετε σωστά θα πρέπει να το αποθηκεύετε με το καπάκι σφιχτά κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου και σε σημείο χωρίς υγρασία.
Για να μεγιστοποιηθεί η προστασία από τον ήλιο χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (δηλαδή να προστατεύει από τη UVA και UVB ακτινοβολία) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση ενός ευρέως φάσματος αντηλιακού με SPF 30 ή και περισσότερο.
Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF), δείχνει πόσο καλά το αντηλιακό εκτρέπει τις ακτίνες UVB και υπολογίζει το χρόνο έκθεσης στον ήλιο που χρειάζεται το δέρμα για να κοκκινίσει. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, με ένα αντηλιακό με SPF 15 θα μπορεί να είναι στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.
Θεωρητικά, το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό με τον υψηλότερο δείκτη SPF. Στην πράξη όμως δεν είναι τόσο απλό. Όταν εφαρμοστούν σωστά, το αντηλιακό με SPF 30 θα παρέχει μία ελαφρώς μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UVB από ό, τι ένα αντηλιακό με SPF 15. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί το SPF 30 δεν είναι δύο φορές περισσότερο προστατευτικό σε σχέση με το SPF 15.
Συγκεκριμένα, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Δείκτες προστασίας από 50 και πάνω δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία, καθώς το SPF 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο έναντι του SPF 30.
Συνεπώς πιο σημαντικό είναι να διαλέξετε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος και να το εφαρμόζετε σωστά παρά να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δείκτη προστασίας 15 ή 30.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Πηγή: iatropedia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου