Γιατί; Γιατί πολύ απλά η άνοιξη και η πασχαλινή περίοδος ταιριάζουν ταμάμ στα ελληνικά νησιά, τα οποία υποδέχονται την εβδομάδα των Παθών με έθιμα, γεύσεις και αρώματα και μας καλούν για λαμπρές περιηγήσεις στα μέρη τους. Σε επτά από αυτά, κάθε πασχαλιά είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία μοιραζόμαστε μαζί σας.
Τήνος
Και μόνο το όνομα του νησιού αρκεί για να μπείτε σε κλίμα κατάνυξης, παρά το γεγονός ότι η Τήνος δεν προσφέρεται μόνο για «θρησκευτικό» τουρισμό. Το νησί αποτελεί μια σύνθεση εικόνων φυσικής ομορφιάς, γραφικών παραδοσιακών χωριών και μαγευτικών παραλιών που μακράν απέχουν από τη μονοσήμαντη εικόνα που της έχει αποδοθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η περιφορά των επιταφίων – ορθόδοξων και καθολικών – η οποία καταλήγει στην εξέδρα της Χώρας και η… υποβρύχια διαδρομή εκείνου του Αγίου Νικολάου με τους αναμμένους πυρσούς εντυπωσιάζει με την μοναδικότητα των εικόνων της. Μην αγνοήσετε πάντως και την όμορφη της ενδοχώρα, και προγραμματίστε βόλτες στα ορεινά του χωριά με τα παραδοσιακά κτίσματα, τα καταπράσινα τοπία και τα γραφικά τους σοκάκια.
Κέρκυρα
Η παλιά πόλη γεμίζει με ήχους και χρώματα και μας υποδέχεται – μαζί με ορδές τουριστών – για να ζήσουμε στιγμές κατάνυξης στους δρόμους της. Η πληθωρική ομορφιά της Κέρκυρας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αρκεί μια βόλτα στην παλιά πόλη με τα βενετσιάνικα καντούνια και τα ψηλά αρχοντικά, για να πάρουμε μια πρώτη γεύση. Μετά έρχονται οι μελωδίες των φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων, μετά η Περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή υπό τους ήχους Βέρντι και Σοπέν και – για τελείωμα - οι από… ουρανού κανάτες από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας το πρωί του Σάββατου.
Ύδρα
Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού». Η Ύδρα βρίθει από ιστορία και παραδόσεις. Τα υπέροχα αρχοντικά της, τα γραφικά σοκάκια της και ο vintage κοσμοπολιτισμός που αποπνέει την καθιστούν απόλυτο must για πασχαλινή εξόρμηση. Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφτεί κανείς το νησί το Πάσχα είναι η όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή: ο επιτάφιος περιφέρεται στη συνοικία Καμίνια και καταλήγει στη θάλασσα. Το Μεγάλο Σάββατο φωτίζεται το νησί με τις λαμπάδες του αναστάσιμου μυστηρίου, ενώ την Κυριακή ακολουθεί το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και το κάψιμο του Ιούδα, μέσα σε πανδαιμόνιο από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.
Χίος
Αυστηρώς ακατάλληλη (το Πάσχα) για άτομα με προβλήματα στα αυτιά, η Χίος προσφέρει ένα θέαμα blockbuster σε όποιον την επισκεφθεί τη Λαμπρή: Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο το βράδυ της Ανάστασης φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν στις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Αν η ιδέα να βρεθείτε πολύ κοντά στο πεδίο της μάχης δεν σας ενθουσιάζει, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό θέαμα από το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου. Για πιο ήπιες καταστάσεις, θα περπατήσετε στη Χώρα και τον παραλιακό πεζόδρομο που σφύζει από ζωή με τα μπαράκια και τα ουζερί του, θα περάσετε από την πλατεία Βουνακίου και θα αντικρίσετε το Μετζιτιέ τζαμί, όπου τώρα στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο. Θα φτάσετε στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο αλλά και στην εντυπωσιακή Μητρόπολη, που το Πάσχα ειδικά έχει την τιμητική της.
Σύρος
Συνδυάζει αρμονικά το ορθόδοξο με το καθολικό στοιχείο και αποτελεί έναν «αρχοντικό» από κάθε άποψη προορισμό για τις ημέρες της Λαμπρής. Με φόντο το άρωμα από τα κουλουράκια και τα τσουρέκια που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές, την Μεγάλη Τρίτη θα περιηγηθείτε στη συνοικία Βαπόρια για να ακούσετε την ξακουστή της χορωδία, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε από κοντά την περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων στα γραφικά δρομάκια της πόλης, οι οποίοι συναντούνται στην πλατεία Μιαούλη. Για πιο «αποστασιοποιημένη» εμπειρία, θα πιάσετε θέση στα σκαλάκια του Δημαρχείου, ενώ για πιο ήρεμες πασχαλινές καταστάσεις, μπορείτε να ανηφορήσετε στο πανέμορφη Αγία Βαρβάρα πάνω από το Κίνι. Η Ποσειδωνία αξίζει μια επίσκεψη για τα υπέροχα αρχοντικά της, ενώ εξίσου όμορφη είναι μια βόλτα στο ορεινό χωριό Σαν Μιχάλης.
Σίφνος
Ορεινοί οικισμοί στολισμένοι με ασβεστωμένα σπιτάκια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, περιβαλλόμενοι από ξερή, άγονη φύση, βραδινό ξενύχτι σε όμορφα μπαράκια, κοσμοπολίτικες βόλτες, η Σίφνος έχει τα πάντα για όλους και το Πάσχα φορά τα γιορτινά της για να μας υποδεχτεί. Το Μεγάλο Σάββατο η ανάσταση γιορτάζεται σε όλο το νησί με γεύσεις και αρώματα από ντόπιες νοστίμιες, όπως η παραδοσιακή μελόπιτα, η ντόπια ξινομυζήθρα και το αρνάκι, το οποίο εδώ ψήνεται στο «μαστέλο» πάνω σε κληματόβεργες στους φούρνους των χωριών. Θα βολτάρετε στη γραφική Απολλωνία, θα επισκεφθείτε τον Αρτεμώνα με τα αρχοντικά και τις γραφικές του γειτονιές και – προφανώς – θα ξενυχτήσετε μέχρι πρωίας συνοδεία κοκτέιλ στα μπαράκια της πρωτεύουσας Απολλωνίας.
Πάρος
Το Πάσχα στην Πάρο η δράση μεταφέρεται στα ορεινά του νησιού: Το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών αναβιώνει κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό, ενώ το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης ανάμεσα σε χιλιάδες κεριά και πυροτεχνήματα που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Οι βόλτες σας στο νησί ξεκινούν από την Εκαντοταπυλιανή και μέσα από τα πλακόστρωτα καλντερίμια στην Αγορά. Από εκεί, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο, με τα στενά δρομάκια του και την φαντασμαγορική του θέα στη θάλασσα. Εν συνεχεία, θα βολτάρετε στα γραφικά σοκάκια αλλά και στην παραθαλάσσια περαντζάδα της Νάουσσας, που αποτελεί το δυνατό της σημείο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου