Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

9 προνόμια που όλοι χάνουμε όταν λέμε αντίο στη φοιτητική ζωή!


Παρά το γεγονός, πως εμείς οι φοιτητές θεωρούμαστε ενήλικες, πρακτικά απολαμβάνουμε κάποια περισσότερα προνόμια από αυτούς και μοιραζόμαστε συνήθειες που μόνο τα μικρά παιδιά έχουν.
Για παράδειγμα, να κοιμόμαστε πολλές ώρες, να αποφεύγουμε πράγματα που βαριόμαστε να κάνουμε και με δυσκολία να μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ακούγεται κάπως οικείο, έτσι;

Δυστυχώς, όλα αυτά πρόκειται να τελειώσουν μετά την αποφοίτησή μας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορείς πια να χρησιμοποιείς φράσεις όπως: «Σιγά, φοιτητής είμαι ακόμα. Δεν έγινε και τίποτα!» σαν δικαιολογία για τα λάθη σου. Επομένως, προσπάθησε να απολαύσεις όλες αυτές τις ανεύθυνες επιλογές που κάνεις για όσο μπορείς. Ορίστε 9 προνόμια που πρέπει να ξεχάσεις μόλις πεις αντίο στη φοιτητική σου ζωή:

1. Να μην εμφανίζεσαι στη δουλειά, επειδή έχεις πολλά πράγματα να κάνεις ή είσαι κουρασμένος/η και θες να κοιμηθείς 

Πόσες και πόσες φορές έχεις ρίξει άκυρο στη σχολή κι έχεις προτιμήσει να μείνεις σπίτι σου, επειδή δεν είχες όρεξη ή ήσουν κουρασμένος ή δεν προλάβαινες να πας. Μπορεί 12 χρόνια στο σχολείο να ερχόσουν αντιμέτωπος/η με το απουσιολόγιο, τους γονείς σου, τους καθηγητές και τον διευθυντή που σ' έψαχνε, όμως στη σχολή, η κοπάνα είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις και μάλιστα πιάνει σε πολλά μαθήματα. Αργότερα βέβαια, όταν πάρεις το πτυχίο και ξεκινήσεις να εργάζεσαι, δεν θα έχεις πολλές ευκαιρίες να απουσιάσεις από τη δουλειά σου, γιατί υπάρχει κι ένα αφεντικό που δεν θα εκτιμήσει ιδιαίτερα μία τέτοια συμπεριφορά.

2. Να έχεις το ίδιο πρόγραμμα με τους/τις κολλητούς/ές σου

Όσο είσαι φοιτητής/τρια το να κανονίζεις το πρόγραμμα σου από κοινού με τους/τις φίλες σου είναι αυτονόητο. Ακόμα κι αν σπουδάζετε σε διαφορετικά τμήματα, προσπαθείτε κάθε φορά να ταιριάζετε τις ώρες των μαθημάτων που παρακολουθείτε, ώστε να έχετε πάντα χρόνο για να βρεθείτε. Όταν όμως αφήσεις πίσω σου τα ανέμελα φοιτητικά χρόνια, τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο ευέλικτα. Από εκεί που συμβαδίζατε, εσύ κι οι κολλητοί/ές σου θα αποκτήσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής κι εκτός αυτού, μπορεί να σας χωρίζουν και κάποια χιλιόμετρα από εκεί που σας χώριζε μία απόσταση λίγων λεπτών. Κάποιοι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό, κάποιοι να βρουν μία απαιτητική δουλειά, άλλοι να μετακομίσουν ή ακόμα και να παντρευτούν. Οι υποχρεώσεις και οι προτεραιότητες θα αλλάξουν και δε θα είναι πια το ίδιο εύκολο να βρίσκεστε όσο συχνά θέλετε και να μπλέκετε σε νέες περιπέτειες ή να πηγαίνετε ο ένας στο σπίτι του άλλου ό,τι ώρα να 'ναι!

3. Να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι και να συνεχίζεις τον ύπνο σου



Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος φοιτητής που να λατρεύει το πρωινό ξύπνημα, πόσο μάλλον όταν πρέπει να σηκωθεί για να παρακολουθήσει μάθημα. Σκότωμα απλά! Έτσι, βάζεις τα δυνατά σου για να αποφύγεις όσο περισσότερο γίνεται τα πρωινά μαθήματα και να συνεχίσεις τον ύπνο σου. Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να πάρει κανένας τηλέφωνο στο σπίτι σου και να σε ψάχνει, επειδή δεν πάτησες στο αμφιθέατρο. Όταν όμως κάνεις τη μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στην πραγματική, η μέρα σου θα ξεκινάει το αργότερο στις 8.00 κι όχι μόνο για δύο μέρες, αλλά για πέντε διαδοχικές. Και πάντα θα πρέπει να δίνεις το παρόν!

4. Να κοιμάσαι το μεσημέρι

Εάν έχεις συνηθίσει να ρίχνεις έναν αναζωογονητικό υπνάκο το μεσημέρι ή το απόγευμα μετά τη σχολή, τα νέα είναι άσχημα για εσένα. Κατά πάσα πιθανότητα, όταν αποφοιτήσεις και πιάσεις δουλειά, οι ώρες εργασίας σου δε θα σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τον καθιερωμένο σου μεσημεριανό ύπνο. Εκτός κι αν δουλέψεις στη Google, που διαθέτει nap rooms για τους υπαλλήλους της.

5. Τα Σαββατοκύριακα σου να διαρκούν τρεις ημέρες



 Στον πραγματικό κόσμο τα Σαββατοκύριακα διαρκούν δύο μέρες και για πολλούς μάλιστα ξεκινούν από το απόγευμα του Σαββάτου, σε αντίθεση με τον κόσμο των φοιτητών που το Σαββατοκύριακο τους ξεκινάει από το απόγευμα της Πέμπτης. Τα μαθήματα της Παρασκευής είναι σαν να μην υπάρχουν στο πρόγραμμα, εκτός κι αν έχεις εργαστήρια που κάνεις την καρδιά σου πέτρα για να πας. Επιπλέον όσο είσαι φοιτητής τα ΠΣΚ σου είναι αφιερωμένα στη διασκέδαση και στη χαλάρωση, εκτός απροόπτου που απαιτεί διάβασμα όπως κάποια πρόοδος, κάποια εργασία ή η γνωστή εξεταστική. Όταν όμως μπεις στον κόσμο των μεγάλων, θα περιμένεις με ανυπομονησία να έρθει το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείς και να αναπληρώσεις τις χαμένες ώρες ύπνου. Κι ακόμα χειρότερα, για να ολοκληρώσεις πιθανές υποχρεώσεις που εκκρεμούν και να προετοιμαστείς για τη δουλειά που έχεις να βγάλεις την εβδομάδα που έρχεται.

6. Να φοράς σχεδόν κάθε μέρα φόρμες

Σαν φοιτητής σίγουρα θα έχεις ένα γεμάτο πρόγραμμα καθημερινά, το οποίο σε κρατάει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Έτσι, ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να τα βγάλεις πέρα είναι να νιώθεις άνετα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να φοράς τις φόρμες και τα αθλητικά σου από το πρωί μέχρι το βράδυ; Και σε βγάζουν από το χρονοβόρο πρωινό δίλημμα του τι θα φορέσεις και δεν σε κουράζουν και δεν κολλάνε πάνω σου προκαλώντας σου ασφυξία. Επιπλέον, εάν άργησες να ξυπνήσεις και δεν πρόλαβες να φτιάξεις τα μαλλιά σου, ένα καπέλο ή ένας σκούφος σου λύνει τα χέρια. Όταν θα αποχαιρετήσεις τη φοιτητική σου ζωή, ετοιμάσου να αποχαιρετήσεις και τις άνετες σου φόρμες που θα αντικατασταθούν από πουκάμισα, σακάκια, στενά παντελόνια και φορέματα. Άτιμο dress code.

7. Να μπορείς να επιλέγεις τα άτομο με τα οποία μπορείς να συνεργαστείς πιο εύκολα 

Σε κάθε εξάμηνο στη σχολή, προσπαθείς να διαλέξεις εκείνα τα μαθήματα που ξέρεις πως τα έχουν καλοί καθηγητές οι οποίοι είτε έχουν προσεγμένες σημειώσεις είτε βάζουν βατά θέματα είτε είναι επιεικείς στη διόρθωση. Κι όταν σε ένα μάθημα δεν βρίσκεις κάποιον καθηγητή που να σε ικανοποιεί, το αφήνεις μέχρι να το αναλάβει κάποιος άλλος. Επίσης, όταν έχεις να κάνεις μία εργασία ή να λύσεις απορίες πάνω σ' ένα μάθημα, ζητάς βοήθεια από συμφοιτητές σου που έχουν πάρει ήδη καλό βαθμό και μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Όταν όμως σε προσλάβουν σε μία δουλειά, δε θα έχεις αυτήν τη δυνατότητα, να επιλέξεις τους συνεργάτες σου ή το αφεντικό σου. Απλά θα εύχεσαι να είσαι τυχερός και να μην πέσεις σε κάποιον περίεργο και δύστροπο.

8. Να αντιμετωπίζεις μικρές επιπτώσεις όταν παραδίδεις κάτι καθυστερημένα 

Μπορεί οι εργασίες στη σχολή να έχουν μία συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης, αλλά δεν πεθαίνεις κι από το άγχος όταν ξεκινάς να την κάνεις τελευταία στιγμή, δηλαδή το προηγούμενο βράδυ. Ακόμα, κι αν ο καθηγητής σου δεν δεχτεί το αίτημα σου για παράταση, το πολύ πολύ να μη σου βάλει καλό βαθμό, γιατί μέσα σ' ένα βράδυ μόνο παπάτζες μπορεί να έχεις γράψει ή στην χειρότερη, εάν την καθυστερήσεις μια δυο μέρες, να μην την λάβει καν υπόψιν του. Όταν όμως φύγεις από τη σχολή κι οι υποχρεώσεις σου γίνουν ακόμα πιο απαιτητικές, τότε οι συνέπειες δεν θα είναι και τόσο ασήμαντες. Για παράδειγμα, εάν στη δουλειά σου δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τίποτα στην ώρα του, κατά πάσα πιθανότητα θα απολυθείς!

9. Να κάνεις διακοπές όποτε νιώθεις πως τις έχεις ανάγκη



Κάθε χρόνο, εκτός από τις κλασικές διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, υπάρχουν και πολλά τριήμερα, αλλά και Σαββατοκύριακα που προσφέρονται για εξορμήσεις. Ειδικά, εάν κάποιος φίλος σου σπουδάζει επαρχία ή υπάρχουν διαθέσιμα εξοχικά και σπίτια συγγενών εκτός πόλης, τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω, εάν αποφασίσεις πως χρειάζεσαι μερικές μέρες χαλάρωσης. Ένα προνόμιο όμως που το χάνεις μαζί με τη φοιτητική σου ιδιότητα, καθώς για να πας διακοπές, θα έχεις περιορισμένο αριθμό αδειών που μπορείς να ζητήσεις από το αφεντικό σου. Ένα δεκαπενθήμερο το καλοκαίρι και πολύ σου είναι δηλαδή!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More