«Θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, στη γενέτειρα της δημοκρατίας και θα καταλήξουμε στο Λας Βέγκας», είχε πει ο Ματ Ντέιμον για τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας της σειράς «Jason Bourne» που αναφέρεται στην Αθήνα της κρίσης.
Δυστυχώς, όμως, παρ' όλες τις προσδοκίες που γεννήθηκαν σε κινηματογραφικούς και τουριστικούς κύκλους της χώρα μας για την «άφιξη» μιας διεθνούς παραγωγής στην Ελλάδα, η ταινία διαδραματίζεται στο κέντρο της Αθήνας με τα γυρίσματα της γίνονται 3.832 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα και για την ακρίβεια στην Τενερίφη!
Το γεγονός ότι η Αθήνα της κρίσης μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ - όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα - επισφραγίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι παραγωγοί σε σχέδια γυρισμάτων ταινιών στην Ελλάδα.
Κι αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ταινία με ελληνικό θέμα γυρίζεται σε ... άλλη γη κι άλλα μέρη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν που γυρίστηκε στη Μάλτα, ο «Ηρακλής» του Μπρετ Ράτνερ που γυρίστηκε στη Βουδαπέστη και ο «Αλέξανδρος» του Όλιβερ Στόουν που γυρίστηκε στην Τουρκία.
Μια μεσαίου κόστους Χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να ξοδεύει 50.000 δολάρια την ημέρα
Φανταστείτε ότι μία μεσαίου κόστους χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να ξοδεύει 50.000 δολάρια την ημέρα στη χώρα όπου πραγματοποιεί γυρίσματα, ενώ οι δαπάνες ποικίλουν (από ντόπια συνεργεία, μέχρι έξοδα για μεταφορές, ξενοδοχεία, διατροφή). «Είναι ένα μικρό εργοστάσιο που κρατά έναν έως δύο μήνες», είχε πει ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Ιούνιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Πως θα γινόταν η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα μας κινηματογραφική Μέκκα της Μεσογείου; Με το να δοθούν φορολογικά κίνητρα για γυρίσματα στην Ελλάδα και να προωθηθεί η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που δυστυχώς εμπλέκονται στα διαδαλώδη γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του film commission (ενός help desk, ενός γραφείου που θα έχει σκοπό να διευκολύνει όσα χρειάζεται μία παραγωγή, όπως άδειες από δασικές υπηρεσίες, Αστυνομία, Λιμενικό κ.ά) προβλέπεται ήδη από τον κινηματογραφικό νόμο του 2010 αλλά ακόμα δεν έχει ιδρυθεί. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε εξάλλου...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου