Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Έτοιμες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για διαδικτυακές επιθέσεις

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε εκπλήρωση του διατάγματος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προτίθενται να δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο ανταλλαγής και αποθήκευσης απόρρητων πληροφοριών.

Πρόσβαση στο δίκτυο θα έχουν όλα τα αποκαλούμενα «κατασταλτικά» υπουργεία (όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά στη Ρωσία ο στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία), γράφει η εφημερίδα «Κομμερσάντ».

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού, το οποίο δεν έχει προηγούμενο ως προς τις διαστάσεις του, μπορεί να ανατεθεί στο κρατικό Κέντρο Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων των Εκτελεστικών Αρχών υπό τον στρατηγό Αλεξάντρ Σταροβόιτοφ, ο οποίος είναι ένας από τους δημιουργούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κυβερνητικών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (FAPSI).

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, «σε περίπτωση δημιουργίας δικτύων τηλεπικοινωνιών για ειδικούς χρήστες, για τη διασφάλιση της πληροφοριακής ασφάλειας των δικτύων αυτών, οι παραδοσιακές προσβάσεις, οι οποίες στηρίζονται στις δυνατότητες των δικτύων κοινής χρήσης, δεν εξασφαλίζουν την προστασία των τηλεπικοινωνιών και λειτουργικών συστημάτων από τις κυβερνοεπιθέσεις, από κακόβουλα προγράμματα, από επιβολές τρομοκρατών και από άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο».    

Τον Ιανουάριο του 2013 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB)  να σχεδιάσει ένα κρατικό σύστημα πρόβλεψης και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων κατά των πληροφοριακών μέσων της Ρωσίας. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η FSB εκπόνησε νομοσχέδιο περί πληροφοριακής ασφάλειας της Ρωσίας στο οποίο προτείνεται να εφαρμοστεί πιο αυστηρή ποινή για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Παρότι όλα τα «κατασταλτικά» υπουργεία διαθέτουν δικό τους κλειστό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κινητή τηλεφωνία, οι στρατιωτικοί, υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, εισαγγελείς και αστυνομικοί χρησιμοποιούν τις δυνατότητες διάφορων εταιρειών τηλεφωνίας – «Rostelecom», «MefaFon» και άλλων.

Πέραν αυτού, ένα αρκετά μεγάλο μέρος της διαδικτυακών διαβιβάσεων ακόμα και από την Προεδρική Διοίκηση προς το Κρεμλίνο ουσιαστικά περνάει από το έδαφος των ΗΠΑ, καθώς πολλοί υπάλληλοι της Προεδρικής Διοίκησης προτιμούν να χρησιμοποιούν ξένες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως π. χ. το Gmail.com.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια έθιξε το θέμα δημιουργίας ανεξάρτητου δικτύου τηλεπικοινωνιών, αλλά το σχέδιο αυτό κρίθηκε ότι είναι φανταστικό. «Ας υποθέσουμε ότι είναι δυνατό να τοποθετηθούν ρωσικές οπτικές ίνες κατά μήκος των διαύλων τηλεπικοινωνιών της Rostelecom και Transtelecom, αλλά για την ολοκλήρωση του δικτύου ούτως ή άλλως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η αμερικανική Cisco», – εκτίμησε τότε το Υπουργείο Άμυνας.

Μερικές χώρες του κόσμου διαθέτουν ενιαία δίκτυα ειδικών διαβιβάσεων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το αμερικανικό SIPRNET. Το δίκτυο SIPRNET δημιουργήθηκε από το Πεντάγονο και συνδέει όλα τα «κατασταλτικά» υπουργεία, το State Department και το Λευκό Οίκο.

Το δίκτυο αυτό είναι καλά προστατευμένο από εξωτερικές απειλές, αλλά πάντοτε υπάρχει κίνδυνος διαρροής πληροφοριών από μέσα, καθώς στο δίκτυο έχει πρόσβαση μεγάλος αριθμός υπαλλήλων. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον αναλυτή Bradley Manning, ο οποίος διοχέτευσε 600.000 αρχεία στη διαδικτυακή πύλη WikiLeaks.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More