Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Αποβάλλονται» τσίχλες – σοκολάτες από τα σχολικά κυλικεία – Το νέο μενού

Μία νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας έρχεται στα σχολικά κυλικεία της χώρας η οποία προβλέπει υγιεινότερο μενού με λιγότερα λιπαρά και αλάτι.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιχειρείται αφού έχουν ξαναγίνει προσπάθειες στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης ελέγχων.

Ειδικότερα, η νέα υγειονομική διάταξη είναι αποτέλεσμα της ανάγκης «εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή.

Φέτος οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία φρέσκα φρούτα και σαλάτες. Βασική προϋπόθεση είναι τα υλικά να είναι καλά πλυμένα και οι σαλάτες να σερβίρονται χωρίς αλάτι, παρά μόνον με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Σχετικά με τα αλμυρά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρια, κριτσίνια), η διάταξη προβλέπει ότι πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 3%, τα τρανς λιπαρά το 0,1% και το νάτριο το 0,5%.

Στα αγαπημένα σάντουιτς των παιδιών το μοναδικό αλλαντικό που επιτρέπεται είναι η γαλοπούλα η οποία πρέπει είναι λάιτ, με κορεσμένα λιπαρά και νάτριο έως 1%. Επίσης επιτρέπονται οι ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, το βραστό αυγό, τα λαχανικά ενώ απαγορεύονται οι λιπαρές ουσίες όπως η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, μειώνεται η μερίδα για τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες – από 200γρ. πέφτει στα 120γρ- και απαγορεύεται η χρήση ζύμης σφολιάτα και τονίζεται ότι το τυρί και το σπανάκι πρέπει να αποτελούν το 40% του συνολικού βάρους του προϊόντος.

Οι τσίχλες και οι σοκολάτες απαγορεύονται ρητά.

Τέλος στα  σχολεία που υπάρχουν ειδικοί χώροι εστίασης, η διάταξη προβλέπει ότι ο σεφ θα πρέπει να ακολουθεί εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More