Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μαζεύουν υπογραφές για να εξαιρεθούν τα κονδύλια για την Παιδεία, από το έλλειμμα των χωρών της ΕΕ

Το "πράσινο" φως άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει η συλλογή 1.000.000 υπογραφών, όπως απαιτούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ώστε να κατοχυρωθεί και υποχρεωτικά το αίτημα να μην υπολογίζονται στο έλλειμα των ευρωπαϊκών χωρών, κονδύλια που ξοδεύονται για την χρηματοδότηση της Παιδείας.

Το αίτημα είχαν υποβάλει κινήσεις πολιτών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο. Από ελληνικής πλευράς στην κίνηση αυτή πρωτοστάτησε «το ΔΙΚΤΥΟ για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» www.todiktio.eu.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζεται ότι η πρωτοβουλία για διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, με τίτλο «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΖΕΙ! ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!», που ξεκίνησε από Έλληνες πολίτες - μέλη «του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» www.todiktio.eu , έγινε επίσημα αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 6 Αυγούστου.

«Το Δίκτυο» ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνει η ανακοίνωση, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία τόσο από την Ευρώπη όσο και από κάθε χώρα, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που επιτείνει τις ανισότητες στο εσωτερικό των κοινωνιών, αλλά και μεταξύ των χωρών.

Συγκεκριμένα, η πρόσταση που εγκρίθηκε κατ αρχήν από την Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να εξαιρείται από το δημοσιονομικό έλλειμμα το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση κάθε εθνικού προϋπολογισμού, που υπολείπεται του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης τα τελευταία 5 χρόνια, με την συγκέντρωση των αναγκαίων 1.000.000 υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών !

Για την Ελλάδα αυτό, τονίζει η ανακοίνωση του Δικτύου, σημαίνει δυνατότητα αύξησης των δαπανών για την παιδεία κατά 1,5% του ΑΕΠ περίπου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% περίπου του σημερινού προϋπολογισμού για την παιδεία.

Τα αναγκαία ποσά θα πρέπει να προέρχονται από την αλλαγή κατανομής των κονδυλίων των ευρωπαϊκών πλαισίων στήριξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακόμη και από ειδικό τύπο δανείων και θα συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους (δείκτες) εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η Ομάδα της Πρωτοβουλίας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ολοκληρώνει την επεξεργασία όλων των τεχνικών λεπτομερειών του εγχειρήματος και θα ανακοινώσει επίσημα τις επόμενες μέρες, για την ημερομηνία εκκίνησης της καμπάνιας για τη συλλογή των υπογραφών στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More