Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σπίτι καθαρό για φθινόπωρο χωρίς ιώσεις - 7 συμβουλές κατά των μικροβίων


Το φθινόπωρο είναι η εποχή που το κρυολόγημα έχει, δυστυχώς, την τιμητική του! Οι συχνές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, η υγρασία, η διαφορά θερμοκρασίας εντός και εκτός σπιτιού, καθώς και η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την ευδοκίμηση των μικροβίων.


Τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να λάβουμε κατά τον καθαρισμό του σπιτιού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός κρυολογήματος;

Πλύνετε τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια που χρησιμοποιείτε από κοινού ως οικογένεια

Οι κρύες φθινοπωρινές μέρες επιτάσσουν τη συντροφικότητα της οικογένειας στον καναπέ, με σνακ και ταινία. Καλό είναι οι κουβέρτες που χρησιμοποιούνται από κοινού να περνάνε και από το πλυντήριο τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, ενώ οι μαξιλαροθήκες θα πρέπει να πλένονται 2 φορές την εβδομάδα. Ακόμη και ο καναπές μπορεί να καθαριστεί με μια ηλεκτρική σκούπα ατμού.

Απολυμάνετε το κινητό σας

Γνωρίζατε ότι το κινητό σας είναι πιο βρώμικο και από ένα κάθισμα τουαλέτας ή τις σόλες των παπουτσιών σας; Ακόμα χειρότερα, τα μικρόβια αγαπούν τη θερμότητα που παράγεται από το κινητό σας και πολλαπλασιάζονται όταν αυτή συνδυάζεται με την υγρασία της αναπνοής σας. Καλό είναι να σκουπίζετε το τηλέφωνό σας με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι που περιέχει αλκοόλη και χλωριούχο βενζαιθόνιο, ένας συνδυασμός που είναι αποτελεσματικός κατά του σταφυλόκοκκου και της σαλμονέλας. Με τον ίδιο τρόπο, καλό είναι να σκουπίζετε και τα τηλεχειριστήρια της τηλεόρασης, του κλιματιστικού, κ.α.

Καθαρίστε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, όπου τα παιδιά σας παίζουν παιχνίδια, είναι άλλο ένα σημείο όπου τα μικρόβια κάνουν πάρτυ. Αφού αποσυνδέσετε το πληκτρολόγιο από τον υπολογιστή, αναποδογυρίστε το για να πέσουν όλα τα ψίχουλα, σκόνες, κλπ., στη συνέχεια καθαρίστε με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι τα πλήκτρα, καθώς και με εμποτισμένη με οινόπνευμα μπατονέτα για τα αυτιά ανάμεσα στα πλήκτρα, για να σκοτώσετε και τα τελευταία μικρόβια .

Πλύνετε τα παιχνίδια των παιδιών

Τα πλαστικά παιχνίδια - όπως τα φορτηγά, οι κούκλες, τα αυτοκίνητα και τα τουβλάκια - πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Γεμίστε το νεροχύτη της κουζίνας ή μια μεγάλη λεκάνη με δύο μέρη ζεστό νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι και αφήστε τα παιχνίδια να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε με μια πετσέτα.

Ειδικά για τα παιχνίδια του μπάνιου, τοποθετείτε τα μετά το παιχνίδι σε ένα δίχτυ για να στεγνώσουν, αφού τα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Εάν παρατηρήσετε ότι τα παιχνίδια από καουτσούκ είναι γεμάτα παγιδευμένο νερό, ήρθε η ώρα για να τα πετάξετε γιατί θα είναι και γεμάτα μούχλα.

Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντιλάκια

Τα απολυμαντικά μαντιλάκια είναι ο καλύτερος φίλος σας αυτή την εποχή του έτους. Μπορείτε με αυτά να σκουπίσετε οτιδήποτε, από τα πόμολα, τα ακουστικά των τηλεφώνων, τους διακόπτες, τη λαβή του ψυγείου, τα καζανάκια, κ.α. Δημιουργήστε μια ρουτίνα καθαρισμού τουλάχιστον 2 φορές το μήνα και αν στο σπίτι κάποιος είναι άρρωστος, πιο συχνά.

Μπιμπερό και κύπελλα καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση

Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και κινούνται γρήγορα, ειδικά σε σημεία που βρίσκονται σε τακτική επαφή με το ζεστό στόμα του παιδιού σας. Μερικά κύπελλα, όπως αυτά με τα καλαμάκια, έρχονται σε μέρη και πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να απολυμανθούν, μετά από κάθε χρήση, για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Ξεπλένετε τα κύπελλα, τις πιπίλες και τα μπιμπερό με καυτό νερό στο νεροχύτη αμέσως μετά τη χρήση τους. Και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν μοιράζονται τις πιπίλες και τα μπιμπερό τους.

Πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε από κοινού

Οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό πρόγραμμα στο πλυντήριο καθημερινά για να αποτρέψετε την εγκατάσταση μικροβίων σε αυτές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More