Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Απαξιώνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια: Έρευνα τα κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο


Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ενώ ίδια εικόνα παρουσιάζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας δεν φαίνονται να ξεχωρίζουν για την παιδεία που προσφέρουν.

Στην αξιολόγηση που πραγματοποίησε το ολλανδικό πανεπιστήμιο Λέιντεν και έγινε βάση διαφόρων βιβλιομετρικών δεκτών, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν ξεχωρίζουν για τα όσα προσφέρουν. Ως το κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο αναδείχτηκε αυτό της Κρήτης, ενώ ακολουθεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και έπονται: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Συνολικά αξιολογήθηκαν 750 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και το κορυφαίο της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει την 333η θέση. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα των Ιωαννίνων βρίσκεται στην 450η, το Μετσόβιο στην 454η, το ΑΠΘ την 506η, το ΕΚΠΑ την 548η και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.

Όσον αφορά το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, η έρευνα έδειξε ότι είναι το αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Ροκφέλερ. Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα κυριαρχούν απόλυτα τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ: MIT, Χάρβαρντ, Μπέρκλεϊ, Στάνφορντ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, Πρίνστον, Σάντα Μπάρμπαρα, Σαν Φρανσίσκο και Γιέιλ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης. Στα συνολικά 288 ευρωπαϊκά ιδρύματα που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης κατέλαβε την 150η θέση.




Πηγή:koolnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More