Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Περικοπές στην Olympic Air για λόγους επιβίωσης

Αιφνίδιους ελέγχους στην εταιρεία αλλά και στην Aegean από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που διερευνά το θέμα της διακοπής δρομολογίων.

Η επιβίωση της αεροπορικής εταιρείας που ίδρυσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και έφερε το όνομα της Olympic αλλά και η διατήρηση προορισμών που αν δεν εκτελούνταν οι κάτοικοί τους θα ήταν αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα ήταν τα κριτήρια με τα οποία η Olympic Air προχώρησε σε περικοπές προορισμών εσωτερικού.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε η εταιρεία προς τη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της εταιρείας να μην εκτελεί πτήσεις από ορισμένες περιοχές της χώρας όπως η Ρόδος.

Η εταιρεία επικαλείται την οικονομική κρίση δικαιολογώντας τις αποφάσεις της, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που με έγγραφό της αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά επιβατικών αερομεταφορών έγιναν αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι στις εταιρείες Olympic Air και Aegean Airlines.

Στόχος της Επιτροπής ήταν να εξετάσει «τον ενδεχόμενο αντι-ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εξόδου/απόσυρσης μιας εκ των δύο αεροπορικών εταιρειών από συγκεκριμένα δρομολόγια». Η έρευνα συνεχίζεται και τα πορίσματά της θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, με επιστολή του οποίου καθίσταται σαφές ότι «η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα σχεδιασμού-προγραμματισμού των αεροπορικών γραμμών των Αερομεταφορέων στην Ελλάδα».

Η εταιρεία 
Σε απάντηση της ερώτησης των βουλευτών, η Olympic Air διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή με το οποίο ενημερώνει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε δραστική πτώση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού, και συγκεκριμένα στα εν λόγω δρομολόγια 17%, την τελευταία τριετία, με συνολική απώλεια 37% για την Olympic Air. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της Olympic Air Marfin, η Investment Group (MIG) επένδυσε κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας μια εταιρεία ορόσημο στον χώρο των αερομεταφορών.

Είναι χαρακτηριστική η φράση ότι «χωρίς την επένδυση της Marfin και τη δημιουργία της Olympic Air, το όνομα της Ολυμπιακής θα χανόταν από τον χάρτη των αερομεταφορών». «Παρά τις επίπονες και διαρκείς προσπάθειες να εξυπηρετήσει τους περισσότερους εφικτούς προορισμούς εσωτερικού, η Olympic Air, με δεδομένα τα οικονομικά μεγέθη και τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εσωτερικής αγοράς», αναφέρεται στο έγγραφο. Αναφέρεται επίσης ότι για όλες τις κινήσεις και αποφάσεις της η Olympic Air έχει ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσθέτει πως εάν στο μέλλον αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς ή αν φανεί ότι από τη μείωση ή διακοπή δρομολογίων δεν καλύπτεται η υπάρχουσα ζήτηση, η Olympic Air ενδεχομένως θα επανεξετάσει τις αποφάσεις της.

ΣΥΡΙΖΑ 

Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από ερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Λίτσα Αμμανατίδου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την ανακοίνωση της Olympic Air σύμφωνα με την οποία, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 διακόπτονται οι πτήσεις της εταιρείας από την Αθήνα για τη Ρόδο, ενώ οι αντίστοιχες από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης πρόκειται να διακοπούν από την 14η Οκτωβρίου 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More