Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Διώξτε το άγχος και τα νεύρα σε 10 λεπτά

Όλοι λένε ότι το άγχος πρέπει να μένει στο γραφείο και να μην μπαίνει στο σπίτι. Εύκολα το λες όμως, δύσκολα το κάνεις. Στην Ελλάδα της κρίσης, για τον εργαζόμενο οικογενειάρχη με το ασφυκτικό πρόγραμμα, τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα.

Για να απαλλαγείτε από το άγχος και το στρες όμως, δεν χρειάζεται να πάτε ολιγοήμερες διακοπές σε πανάκριβο spa. Με μικρά, καθημερινά βήματα μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητά σας και, προπαντός, να γλιτώσετε τα παιδιά σας από τα δικά σας νεύρα.

Βαθιές και συνειδητές ανάσες

Εισπνεύστε από τη μύτη και κρατήστε τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε βαθιά από το στόμα. Από το 1970, έρευνα του Harvard που έγινε από τον Dr. Herbert Benson, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μικρές ανάπαυλες διαλογισμού που βασίζονται στην αναπνοή μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στο στρες. Το σημαντικό είναι να βρείτε ένα ήσυχο σημείο, να διώξετε κάθε άλλη σκέψη και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να κάνετε το περιβόητο body-scan. Καθώς αναπνέετε με κλειστά μάτια δηλαδή, να επικεντρωθείτε σταδιακά σε κάθε μέρος το σώματός σας, ξεκινώντας από το κεφάλι και τον αυχένα και καταλήγοντας στα δάχτυλα του ποδιού. Δώστε την προσοχή και την ενέργειά σας σε κάθε μέρος το σώματος και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.

Διαλογισμός

Καθίστε κάπου αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Φροντίστε να είναι ένα μέρος με ησυχία, ώστε να μπορέσετε να ακούσετε τις σκέψεις σας. Φέρτε στο νου σας την εικόνα ενός μέρους που σας ηρεμεί και σας γαληνεύει. Μπορεί να είναι μια παραλία, η άκρη ενός ποταμού… Δείτε το αναλυτικά , παρατηρήστε ακόμη και τις λεπτομέρειες (π.χ. την αντανάκλαση του ήλιου στη θάλασσα). Ακούστε τους ήχους εκείνου του μέρους (π.χ. το κύμα στην παραλία ή το θρόισμα των φύλλων). Νιώστε το μέρος με όλες σας τις αισθήσεις (π.χ. μυρίστε την αλμύρα της θάλασσας και νιώστε την άμμο στα χέρια σας) και σε λίγο θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Γελάστε με την καρδιά σας

 Κι αν δεν έχετε εύκαιρο κάποιο πλακατζή φίλο ή συνάδελφο, μπείτε στο Internet και διαβάστε ανέκδοτα και γελοιογραφίες. Ακόμη κι αν το γέλιο στην αρχή είναι προσποιητό μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε το άγχος. Με το γέλιο, ο οργανισμός εκλύει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και χαλαρώνει τους μύες.

Περπατήστε

 Βγείτε στους δρόμους και απλά περπατήστε. Θα αλλάξετε εικόνες από το γραφείο και το σπίτι, ενώ παράλληλα το περπάτημα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και ηρεμεί. Εάν έχετε ένα πάρκο κοντά σας, ακόμη καλύτερα. Ξαπλώστε στη χλόη, βγάλτε τα παπούτσια σας και νιώσετε τη φύση.

Αρωματοθεραπεία

Το τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την οσμή είναι το πλησιέστερο σε εκείνο που αφορά στα συναισθήματα και στη μνήμη. Κατά συνέπεια, οι μυρωδιές μπορεί να αποδειχθούν ένα ισχυρό εργαλείο για να δημιουργηθούν ευχάριστα συναισθήματα και να καλμάρει το μυαλό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο Holistic Nursing Practice, τα αιθέρια έλαια βοήθησαν σημαντικά τις νοσοκόμες που εργάζονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας να αποβάλουν το στρες. Αιθέρια έλαια από γεράνι, λεβάντα και τριαντάφυλλο μπορεί να βοηθήσουν πολύ.

Μασάζ στο λαιμό και τους ώμους

Τρίψτε με τα ακροδάχτυλά σας το γνωστό και ως «τρίγωνο του άγχους». Προσέξτε όμως. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε αυτό το μασάζ ενώ κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή. Για να έχετε αποτέλεσμα, πρέπει να σταματήσετε ότι κάνετε και με προσεκτικές κυκλικές κινήσεις στα σημεία όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση, να                              αποβάλετε το άγχος.

Χορέψτε

Είναι γυμναστική και διασκέδαση… δύο σε ένα. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να φύγει η ένταση από το σώμα σας και να ανέβει η διάθεσή σας. Κάθε μορφής άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχος εκλύοντας ενδορφίνες. Με το χορό είναι ακόμη καλύτερα γιατί απλούστατα… ξεδίνεις. Βάλτε λοιπόν το αγαπημένο                                    σας τραγούδι και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο για λίγα λεπτά.

Γράψτε κάτι θετικό

Αρπάξτε χαρτί και μολύβι και γράψτε ότι ευχάριστο σας έρχεται στο μυαλό. Δεν χρειάζεται να είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο αξιώσεων. Απλώς παραθέστε στο χαρτί πράγματα που σας χαροποιούν. Από μία γλυκά καλημέρα και ένα ωραίο παγωτό, μέχρι το χαμόγελο των παιδιών σας. Επικεντρωθείτε μάλιστα στα θετικά                                  πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα αλλάξει και η διάθεσή                                  σας.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More