Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Σε παράλυση τα ΑΕΙ, σε απόγνωση οι φοιτητές...

Εικόνα διάλυσης σε επίπεδο ακαδημαϊκών και διοικητικών λειτουργιών με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τα ιδρύματα αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές παρουσιάζουν αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που ξεκίνησε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.349 υπαλλήλους από 8 πανεπιστήμια.

Λόγω των κινητοποιήσεων, έχουν «παγώσει» αρκετές διαδικασίες, όπως οι εγγραφές φοιτητών, οι εξετάσεις και οι ορκωμοσίες, ενώ οι συνέπειες έχουν και άλλες προεκτάσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν σίτισης χιλιάδων φοιτητών. Το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει τελεσίγραφο στους πρυτάνεις για να διαβιβάσουν έως τις 9 Οκτωβρίου στο ΑΣΕΠ στοιχεία για τα προσόντα όλων των διοικητικών υπαλλήλων, ώστε να γίνει η επιλογή αυτών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Προσφυγή

Οι διοικήσεις των Iδρυμάτων, από την πλευρά τους, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να «παγώσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας» και αναφέρουν ότι αδυνατούν να στείλουν τα στοιχεία στο ΑΣΕΠ, αφού λόγω της απεργίας δεν έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που θίγονται από τη διαθεσιμότητα κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να βρεθεί λύση με τις «απομακρύνσεις» εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι από τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 626 θα μετακινηθούν σε άλλα Iδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης όπου έχει παρατηρηθεί έλλειμμα προσωπικού, ενώ για τους υπολοίπους γίνεται προσπάθεια ώστε να απορροφηθούν στο σύνολό τους σε κρατικές υπηρεσίες της ίδιας περιφέρειας στην οποία εργάζονταν μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, αρκετές κατηγορίες εργαζομένων των ιδρυμάτων δεν πληρώνονται, καθώς λόγω της απεργίας δεν λειτουργούν οι οικονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, έχουν ανακύψει προβλήματα με τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αλλά και τη φύλαξη ορισμένων ιδρυμάτων, καθώς ανάμεσα σε αυτούς που απεργούν είναι και φύλακες των πανεπιστημίων.

Πάντως, και από τις δύο πλευρές αναζητείται λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, καθώς, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι πρυτάνεις, τα πανεπιστήμια δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κλειστά και να έχουν «παραλύσει» οι λειτουργίες τους.

Αναφορικά με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, σχεδόν και τα οκτώ Iδρύματα που επηρεάζονται από τη διαθεσιμότητα (ΕΜΠ, Αθήνας, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Οικονομικό, Θεσσαλίας και Αριστοτέλειο) έχουν ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας ακόμη και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών η Σύγκλητος ανακοίνωσε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα ακόμη και εάν δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εγγραφές.

Προθεσμίες

Αναλυτικά οι νέες προθεσμίες για τις εγγραφές των πρωτοετών αλλά και την έναρξη των μαθημάτων, ανά πανεπιστήμιο, έχουν ως εξής:

- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εως τις 21 Οκτωβρίου θα μπορούν να εγγράφονται οι νέοι φοιτητές, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7/10.
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Παρατείνονται οι εγγραφές μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
- Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: Μετατίθεται η έναρξη του εξαμήνου για τις 7/10 και παρατείνονται οι εγγραφές, χωρίς να έχουν οριστεί οι ημερομηνίες.
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Αποφασίστηκε παράταση των εγγραφών, χωρίς όμως να έχουν γνωστοποιηθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.
- Πανεπιστήμιο Αθηνών: Παρατείνεται η προθεσμία εγγραφών έως τις 15 Νοεμβρίου.
- Πανεπιστήμιο Πατρών: Θα δοθεί παράταση για τις εγγραφές, αλλά μέχρι τότε θα μπορούν να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα οι πρωτοετείς φοιτητές.
- Οικονομικό Αθηνών: Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα για όλους τους φοιτητές του ιδρύματος. Θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τις εγγραφές.
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ενέργειες του Υπ. Παιδείας

Προθεσμία για αποστολή των στοιχείων με τα προσόντα

Την ανάγκη να στείλουν οι πρυτάνεις άμεσα όλα τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα, επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας έστειλε σε έξι εισαγγελείς Πλημμελειοδικών (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης) καθώς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παραγγελία να μεριμνήσουν ώστε τα πανεπιστήμια να παραδώσουν τα σχετικά στοιχεία για να εκδοθούν στη συνέχεια οι ονομαστικοί κατάλογοι των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επεσήμανε στις δικαστικές αρχές ότι σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των στοιχείων, ενώ προσέθεσε πως, εάν ματαιωθεί αυτή η διαδικασία, θα υπάρχουν επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η προθεσμία αποστολής των στοιχείων λήγει στις 9 Οκτωβρίου και από την πλευρά των πρυτάνεων επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι αδυνατούν να στείλουν τα στοιχεία εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Οικονομική αιμορραγία - Στον αέρα τα προγράμματα

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, με τους πρυτάνεις να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας να ελέγξουν την κατάσταση.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως την περιγράφει ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Παναγιωτάκης. «Σε επίπεδο ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, ολοκληρώθηκε η εξεταστική, αλλά οι βαθμοί δεν μπορούν να πάνε στη γραμματεία και να περαστούν. Ως εκ τούτου, εάν ένας φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του, δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του και να συνεχίσει για παράδειγμα τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «εάν υλοποιηθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, το πανεπιστήμιο θα έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας σε όλους τους τομείς», στην απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι στο εστιατόριο της εστίας. «Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην αδυναμία δωρεάν σίτισης περίπου 4.000 φοιτητών ημερησίως».

Ακόμη, στις οικονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος υπάρχουν πλήθος εκκρεμοτήτων με προμήθειες εξοπλισμού αλλά και μισθοδοσία πολλών κατηγοριών εργαζομένων (συμβασιούχων κ.ά.), ενώ η επιτροπή ερευνών δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν προγράμματα.

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο «χάνει» 498 διοικητικούς υπαλλήλους, υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. «Το ταμείο είναι κλειστό, δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Υπάρχουν κάποια έργα του Ιδρύματος που ήταν σε εξέλιξη και παραμένουν ημιτελή», αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, υπογραμμίζει στο «Εθνος» ότι, εάν τεθεί σε ισχύ η απόφαση για τη διαθεσιμότητα, θα «παραλύσει» ολόκληρο το Ιδρυμα. «Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να έρθει σε διάλογο με τους πρυτάνεις σε ορθολογική βάση». Η κ. Μοροπούλου υπογραμμίζει ότι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ίδρυμα, είναι ανέφικτο να γίνουν εγγραφές, εξετάσεις και ορκωμοσίες φοιτητών.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος γνωστοποίησε ότι, εξαιτίας της διαθεσιμότητας, αποδιαρθρώνονται αρκετές υπηρεσίες, όπως η διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικού Προσωπικού, Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών, Φοιτητικής Μέριμνας κ.ά.

Κλείνει (;) η εστία

Στο Αριστοτέλειο, όπως τονίζει η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού Δέσπω Λιάλιου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Ιδρυμα είναι τεράστια. Οσον αφορά την εστία, η οποία φιλοξενεί 1.500 φοιτητές, εκφράζονται φόβοι ότι θα κλείσει καθώς έμειναν μόνο έξι υπάλληλοι για να φροντίσουν τέσσερα κτίρια και όλες οι λειτουργίες είναι μετέωρες.

 Το ίδιο ισχύει και για τη σίτιση. Σοβαρά θέματα ανακύπτουν με τη φύλαξη ευαίσθητων υποδομών, όπως είναι το αρχείο, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων και δωρεές ανεκτίμητης αξίας, αλλά και τα εργαστήρια, όπου φοιτητές και διδακτικό προσωπικό κινδυνεύουν από ατυχήματα, και η βιβλιοθήκη, η οποία θεωρείται η πλουσιότερη των Βαλκανίων και η οποία δεν θα έχει φύλαξη και βιβλιοθηκονόμους.

Τα ιδρύματα που χάνουν

Το πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ θα σηκώσουν το μεγαλύτερο "βάρος" στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων καθώς "χάνουν" 498 και 399 υπαλλήλους αντίστοιχα. Από τους 1.349 διαθέσιμους", οι 626 θα μετακινηθούν σε ιδρύματα που έχουν έλλειμμα προσωπικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More