Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Προσωπική νίκη Τσίπρα η επικράτηση του ΟΧΙ – Νίκησε Σαμαρά, capital controls και δημοσκοπήσεις


Η καθαρή νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αποτελεί μια προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα έναντι τόσο των πολιτικών του αντιπάλων όσο και εναντίον του παλιού συστήματος εξουσίας, το οποίο όμως ηττήθηκε δύο φορές μέσα σε πέντε μήνες.

Η διπλή νίκη του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε πέντε μήνες έναντι αυτού που ο ίδιος προσδιορίζει ως «παλιό σύστημα εξουσίας» έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία, με δεδομένο πως πλέον αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίχτη του πολιτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως, εντός της εβδομάδας, φαίνεται πως έκρινε την πορεία της αναμέτρησης. Τα capital controls που επεβλήθησαν στις τράπεζες βάρυναν υπέρ του ΝΑΙ, όμως με τα διαγγέλματα και τις παρεμβάσεις του ο κύριος Τσίπρας κατάφερε να πείσει πως το ΟΧΙ δεν σημαίνει τυφλή ρήξη, αλλά αντίθετα εντολή για καλύτερη συμφωνία. Μπορεί οι συνθήκες να ναρκοθετούν κάτι τέτοιο, φαίνεται όμως πως οι πολίτες πείστηκαν.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τον Ιανουάριο επέλεξε να μην παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, βρίσκονται πλέον σε φάση αποδρομής. Το ΝΑΙ δεν είχε πρόσωπο, ενώ η εκτίμηση που γινόταν ήταν πως η σκέψη και μόνο της επανόδου των παλαιών πολιτικών απώθησε πολλούς πολίτες από την ψήφο στο ΝΑΙ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται πλήρως στην παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ και την εκκίνηση των εσωκομματικών διαδικασιών, με την παράλληλη ανάληψη της ηγεσίας έστω και προσωρινά από τον δεύτερο αρχαιότερο βουλευτή του κόμματος και πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πέρασαν επίσης ένα stress test, καθώς σε περίπτωση ΝΑΙ ή έστω οριακής απώλειας του ΟΧΙ η θέση τους θα ήταν αναβαπτισμένη στο πολιτικό σύστημα. Με την καθαρή ήττα της πτέρυγας του ΝΑΙ, ο ρόλος του Ποταμιού στο πολιτικό σύστημα τίθεται υπό αίρεση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες για την ίδια την ύπαρξή του. Όλα τα δεδομένα οδηγούν στη σκέψη πως, σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις εντός του 2015, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκός σχηματισμός, απαρτιζόμενος από όλο το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεγάλη ήταν όμως και η ήττα των παραδοσιακών ΜΜΕ. Ο ήδη χαμηλός βαθμός αξιοπιστίας ορισμένων ΜΜΕ πλέον βυθίζεται στα… τάρταρα, μετά και την σαρωτική υπερίσχυση του ΟΧΙ, η οποία αντίκειται ευθέως με αυτό που υποστήριζαν. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έβαλαν εμπάργκο στις εκπομπές του ΣΚΑΙ μέχρι αύριο, όταν και αναμένεται παρέμβαση του ΕΣΡ για τις πολιτικές εκπομπές που έτρεξαν στο κανάλι ακόμα και το Σάββατο, κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Τέλος, ήττα υπέστησαν εκ νέου οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ακόμα και αν επιφυλάχθηκαν για το αποτέλεσμα, ούτε η πρόβλεψή τους δεν έπιασε το εύρος της διαφοράς ΟΧΙ-ΝΑΙ, ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες έδιναν διαφορές στο όριο και καθημερινές διακυμάνσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More